Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
Obecnie mamy do wyboru 3 rodzaje mleka, w zależności od sposobu jego utrwalania.Wśród tych rodzajów znajdują się mleka o różnej zawartości tłuszczu: od 0% do 3,6%.1. MLEKO MIKROFILTROWANE(ESL)najbardziej zbliozne do mleka prosto od krowy. Ma najmniejsze...
Proces wytwarzania i wydzielania pokarmu zachodzący w organizmie kobiety. Naturalne zakończenie cyklu reprodukcyjnego. Rozpoczyna się samoczynnie w chwili urodzenia łożyska. Następuje gwałtowne obniżenie hormonów estrogenów i progesteronu, a gwałtownie zwiększa się ilość...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
1 litr mleka Pół kostki masła/margaryny. Szklanka cukru Cukier waniliowy 1 szklanka mąki krupczatki 3 żółtka. 5 paczek herbatników. 3/4 mleka zagotować z masłem, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Żółtka, krupczatkę...
Składniki: 4 szklanki, 1,5 szklanki mleka, 6 dag drożdży, 2 jaja, 13 żółtek, 25 dag cukru pudru, 1 szklanka sklarowanego masła, tabliczka gorzkiej czekolady, garść rodzynków, wanilia, kieliszek rumu, 1/4 łyżeczki soli, masło...
Ulewanie to zjawisko charakterystyczne dla noworodków i niemowląt. Nie jest ono skłonnością niepokojącą, aczkolwiek powinno ustać wraz z momentem, kiedy maluch nauczy się siedzieć, tj. ok. 6 miesiąca życia. Bywa jednak, że trwa nawet do końca 1...
Kolka niemowlęca zdarza się u 10–40% niemowląt i osiąga apogeum około 12 tygodnia ich życia. W Chinah znana jest pod nazwą "100 dni płaczu". Kolką niemowlęcą określa się napadowy, nie dający się ukoić płacz (czasem krzyk) dziecka. Dolegliwość ta...
Kwasy alfa-hydroksylowe, popularnie nazywane kwasami AHA znajdują obecnie coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Ich dobroczynne działanie...
Wyprawka dla maluszka jest niezbędnikiem do zachowania prawidłowej higieny i zdrowia naszego noworodka zarówno w szpitalu, podczas wyjścia ze szpitala jak i w pierwszych chwilach w domu.Co powinna zawierać wyprawka dla maluszka?Sporządzona lista jest oczywiście...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Ciasto, ryby, naleśniki ze śmietaną i dżemem, czy lody na plaży – to są ważne rzeczy dla każdego malucha. Dla dzieci z alergią pokarmową takie przyjemności mogą jednak skończyć się swędzącą wysypką i pobytem w szpitalu.
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Skaza białkowa - nazwą tą określa się alergie niemowlęce, przypisując jej objawy skórne alergii pokarmowej, ponieważ niemowlę odżywia się początkowo mlekiem matki. W rzeczywistości alergia niemowlęcia wcale nie musi być związana z białkiem. Wpływ na alergię dziecka może mieć dieta matki karmiącej...
Baby - lead weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych posiłków do diety dziecka nazywana też "samokarmieniem". Metoda ta zakłada ominięcie etapu papek, pokarmów zmiksowanych i karmienia łyżeczką.BLW zakłada bowiem naukę samodzielnego...
Potocznie witamina K odpowiedzialna za krzepliwość krwi, objawem niedoboru są krwotoki, słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran,zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór. W Polsce zalecane jest podawanie wit. K noworodkom od 8 doby życia do 3 m-ca, ale dorośli...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, wątróbka, zółtka jaj, sardynki, łosoś, mięso : wieprzowe, cielęce i drobiowe.Produkty pochodzenia roślinnego:...