Polędwiczka z sosem rabarbarowo-balsamicznym
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- Sól morska i czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sos rabarbarowo-balsamiczny:
- 4 łodygi rabarbaru
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- Sól morska i czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą extra vergine, odłożyć. Rabarbar opłukać, odciąć resztki liści, w razie potrzeby przyciąć obeschnięte końce. Pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier, miód, sól i pieprz. Mieszając smażyć przez kilka minut aż rabarbar nieco zmięknie. Dodać ocet balsamiczny i dalej gotować przez około 2 minuty do miękkości.
Polędwiczkę ułożyć patelni grillowej i grillować/obsmażać z każdej strony przez około 2 minuty. Dokładny czas smażenia zależy od wielkości polędwicy.Otworzyć polędwiczkę i odłożyć na 4 - 5 minut aby odpoczęła. Zlać sok z patelni bezpośrednio do sosu rabarbarowego.
Smacznego!
Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! Zobacz więcej>>>