Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko!

Wiosna! Trochę ciepła i od razu mamy więcej energii, prawda? Chce się żyć, uśmiechać. Działać! Czas na porządki w naszych szafach, ale i... w kuchni! Nowalijki, cudowny smak wiosny, a nas napędza do zmian w żywieniu. Lekkie sałatki? Tak! Delikatne potrawy! Tak! Rabarbar? Poznaj kilka naszych sprawdzonych pomysłów na dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko.

Polędwiczka z sosem rabarbarowo-balsamicznym


Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • Sól morska i czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sos rabarbarowo-balsamiczny:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • Sól morska i czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:

Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą extra vergine, odłożyć. Rabarbar opłukać, odciąć resztki liści, w razie potrzeby przyciąć obeschnięte końce. Pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier, miód, sól i pieprz. Mieszając smażyć przez kilka minut aż rabarbar nieco zmięknie. Dodać ocet balsamiczny i dalej gotować przez około 2 minuty do miękkości.

Polędwiczkę ułożyć patelni grillowej i grillować/obsmażać z każdej strony przez około 2 minuty. Dokładny czas smażenia zależy od wielkości polędwicy.Otworzyć polędwiczkę i odłożyć na 4 - 5 minut aby odpoczęła. Zlać sok z patelni bezpośrednio do sosu rabarbarowego.

Smacznego!


Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! Zobacz więcej>>>