Placek z rabarbarem i z pianką
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Kilka kropel aromatu śmietankowego
Mus rabarbarowy:
- 1 wiązka rabarbaru
- 1 szklanka cukru
- Łyżeczka cynamonu
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki bułki tartej
Pianka:
- 10 białek ( z 8 żółtek zrobiłam lody + 2 żółtka do ciasta)
- 5 łyżek maki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
Sposób przyrządzenia:
I . Przygotowujemy rabarbar:
Oczyszczony rabarbar kroimy w kawałki 2cm, wrzucamy do rondla , dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż odparuje woda , ale nie tak zupelnie do końca.Na patelni podsmażamy na maśłe bułke tartą aż będzie rumiana. Ostudzoną bułkę dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Studzimy.
II. Przygotowujemy ciasto:
Do mąki dodajemy masło, cukier i proszek do pieczenia. Rozcieramy , dodajemy 1 cale jajko i 2 żółtka. Zarabiamy ciasto w konsystencji podobne do kruszonki. Dzielimy na 2 części. Jedną część wysypujemy równomiernie na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę. Wstawiamy do piecyka i pieczemy na mocnorumiany kolor.
III. Pianka na ciasto:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli po łyżce mąki ziemniaczanej na przemian z łyżką cukru. Ciągle ubijamy. Gdy już dodamy całą mąkę i cały cukier , jeszcze chwilkę ubijamy. Na lekko ostudzony upieczony placek wykladamy rabarbar a następnie rozsypujemy drugą część ciasta. Na ciasto wykładamy pianę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piecyka i pieczemy w temperaturze 150 stopni. Tak aby piana powoli nabrała złotego koloru i lekko się wysuszyła. Wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta. Uchylamy drzwiczki i niech spokojnie wystygnie. Wówczas piana nie opadnie.
Ciasto nie wymaga posypywania cukrem pudrem.
Smacznego!
Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! Zobacz więcej>>>