Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko!

Wiosna! Trochę ciepła i od razu mamy więcej energii, prawda? Chce się żyć, uśmiechać. Działać! Czas na porządki w naszych szafach, ale i... w kuchni! Nowalijki, cudowny smak wiosny, a nas napędza do zmian w żywieniu. Lekkie sałatki? Tak! Delikatne potrawy! Tak! Rabarbar? Poznaj kilka naszych sprawdzonych pomysłów na dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko.

Placek z rabarbarem i z pianką

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu śmietankowego

Mus rabarbarowy:

  • 1 wiązka rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • Łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki bułki tartej

Pianka:

  • 10 białek ( z 8 żółtek zrobiłam lody + 2 żółtka do ciasta)
  • 5 łyżek maki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru

Sposób przyrządzenia:

I . Przygotowujemy rabarbar:

Oczyszczony rabarbar kroimy w kawałki 2cm, wrzucamy do rondla , dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż odparuje woda , ale nie tak zupelnie do końca.Na patelni podsmażamy na maśłe bułke tartą aż będzie rumiana. Ostudzoną bułkę dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Studzimy.
II. Przygotowujemy ciasto:

Do mąki dodajemy masło, cukier i proszek do pieczenia. Rozcieramy , dodajemy 1 cale jajko i 2 żółtka. Zarabiamy ciasto w konsystencji podobne do kruszonki. Dzielimy na 2 części. Jedną część wysypujemy równomiernie na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę. Wstawiamy do piecyka i pieczemy na mocnorumiany kolor. 

III. Pianka na ciasto:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli po łyżce mąki ziemniaczanej na przemian z łyżką cukru. Ciągle ubijamy. Gdy już dodamy całą mąkę i cały cukier , jeszcze chwilkę ubijamy. Na lekko ostudzony upieczony placek wykladamy rabarbar a następnie rozsypujemy drugą część ciasta. Na ciasto wykładamy pianę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piecyka i pieczemy w temperaturze 150 stopni. Tak aby piana powoli nabrała złotego koloru i lekko się wysuszyła. Wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta. Uchylamy drzwiczki i niech spokojnie wystygnie. Wówczas piana nie opadnie.
Ciasto nie wymaga posypywania cukrem pudrem. 


Smacznego!


Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! Zobacz więcej>>>