Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko!

Wiosna! Trochę ciepła i od razu mamy więcej energii, prawda? Chce się żyć, uśmiechać. Działać! Czas na porządki w naszych szafach, ale i... w kuchni! Nowalijki, cudowny smak wiosny, a nas napędza do zmian w żywieniu. Lekkie sałatki? Tak! Delikatne potrawy! Tak! Rabarbar? Poznaj kilka naszych sprawdzonych pomysłów na dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko.

Trochę historii rabarbaru, ale tylko odrobinę...

Wiecie, że rabarbar jest rośliną leczniczą, która była wykorzystywana w medycynie chińskiej. Stosuje się go na przykład jako środek na ból zęba. Usmażony korzeń rabarbaru jest moczony w alkoholu, a w tak powstałej nalewce zanurzany jest wacik, który przykładany jest do bolącego zęba.

Rabarbar jest byliną, czyli warzywem. W smaku jest kwaskowaty, cierpki, wybierając go kierujmy się kolorem- im czerwieńszy rabarbar tym słodszy będzie miał smak. Co ważne rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Oto kilka naszych propozycji dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko: 

Deser z rabarbarem i malinami:


Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Garść malin (mogą być mrożone)
  • 250g mascarpone
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Cukier do smaku
  • Około 10 biszkoptów do tiramisu lub zwykłych



Sposób przyrządzenia:

Umyj rabarbar, odetnij końcówkę i obierz,

nstępnie pokrój na 1 cm kawałki. Ułóż rabarbar w rondlu, zalej 3 łyżkami wody , dodaj brązowy cukier i maliny. Przykryj i duś 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając, aż powstanie gęsty kompot. Odstaw do ostudzenia.

Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, aż powstanie gładka masa. Dodaj cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. W pucharku układaj warstwami kompot, biszkopty i masę mascarpone, kończąc na kompocie.

Smacznego!


Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! Zobacz więcej>>>