Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko!

Wiosna! Trochę ciepła i od razu mamy więcej energii, prawda? Chce się żyć, uśmiechać. Działać! Czas na porządki w naszych szafach, ale i... w kuchni! Nowalijki, cudowny smak wiosny, a nas napędza do zmian w żywieniu. Lekkie sałatki? Tak! Delikatne potrawy! Tak! Rabarbar? Poznaj kilka naszych sprawdzonych pomysłów na dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko.

Buchta drożdżowa


Składniki:

  • 40 dag mąki
  • opakowanie drożdży w proszku (lub 5 dag świeżych)
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 100g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 2 łodygi rabarbaru (obrane i pociachane)
  • Cukier puder
  • Tortownica 21cm

Sposób przyrządzenia:

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw. Jak zaczną „bombelkować” są gotowe do dalszej przemiany.

Dodaj mąkę jajka, masło i sól. Wszystko pięknie zagnieć i odstaw. Jak ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do pieczenia.
Jeśli chcesz dodać bakalie lub inne dodatki to jest ten moment:)

PAMIĘTAJ ŻE SUKCESEM PUSZYSTEGO DROŻDŻOWCA JEST TO BY SKŁADNIKI BYŁY PODOBNEJ TEMPERATURY.

Piekłam w 195 stopniach w kuchence gazowej, 40 min. Po wyłączeniu odczekałam 10 min zeby otworzyć drzwiczki piekarnika. Następne 10 min odczekałam zanim wyciągnełam je z piecyka.

Smacznego!


Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! Zobacz więcej>>>