Szparagi, oprócz tego, że są przepyszne i atrakcyjnie wyglądają posiadają także walory zdrowotne. Dlatego zanim przejdziemy do sedna czyli odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić szparagi, warto przypomnieć sobie ich zalety i wartości. Dlaczego...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Warzywo to pochodzi z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i...
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy...
Sezon na szparagi jest u nas na wiosnę, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi pochodzą z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Jednak, żeby zachowały swoje...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlatego warto je wprowadzić do diety dziecka. Od kiedy szparagi dla...
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...
Już jest! Zagościła na straganach fasolka szparagowa. Przepisy jakie proponujemy to najlepsze i sprawdzone receptury naszych wiernych czytelniczek, które zawsze zaskakują nas swoimi pomysłami....
Krem ze szparagów jest źródłem prawdziwego zdrowotnego bogactwa. Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Zacznijmy od tego, że są źródłem roślinnych steroli dzięki którym pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce. Dzięki...
Przepis jest banalnie prosty, ale liczy się w nim najbardziej pomysł. Kiedy wymyśliłam frytki ze szparagów nie widziałam, że moja rodzinka tak je pokocha. Mamy sezon na przepyszne szparagi, więc to najlepszy czas, by powitać je w swojej kuchni. Jeśli przywykłaś do gotowania...
Jest wiele metod żywienia spośród których możesz wybierać, ale dieta zgodna z grupą krwi jest z pewnością jedną z najbardziej bezpiecznych i powszechnych. Jej zwolennicy zwracają uwagę na fakt, że dieta ta jest bardzo urozmaicona i mniej restrykcyjna w...
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Rzodkiewka stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. Ma bardzo korzystne działanie, gdyż nie tylko pobudza wydzielanie żółci, ale również niszczy w przewodzie pokarmowym niebezpieczne...
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem. CZYTAJ...
Ten rodzaj diety ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, który jest stanem metabolicznym, w którym organizm spala tłuszcz jako źródło energii zamiast węglowodanów. W tym artykule przeanalizujemy szczegóły diety ketogenicznej, jej zalety i wady. Jak działa dieta ketogeniczna? Podczas...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. To dlatego, że są cennym źródłem białka roślinnego i świetnie zastępują produkty zwierzęce. Najróżniejsze odmiany grochu (dzieci lubią młody), zielony groszek, fasoli, soczewicy czy bób są również jednym z elementów diety zalecanym w...
Od czego zacząć? Dieta oczyszczająca będzie skuteczna jeśli podejdziesz do niej na poważnie. Przygotowania przed dietą zakładają pożegnanie się ze słodyczami, czerwonym mięsem, alkoholem i kawą. Kolejnym ważnym etapem przygotowań jest wyrobienie sobie nawyku częstego picia...