Wiosenne smakołyki – jak przyrządzić szparagi? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wiosenne smakołyki – jak przyrządzić szparagi?

Lekkostrawne i niskokaloryczne szparagi to wyrafinowany wiosenny przysmak. Sezon na nie jest krótki i trwa zaledwie kilka tygodni, więc warto się pospieszyć. Możesz je przyrządzić na wiele sposobów. Ugotuj je w wodzie, na parze lub upiecz je w folii. Podawaj z sosami lub zawinięte w szynkę. Możesz z nich przyrządzić wspaniałą zupę krem lub dodać jako składnik sałatki.

(Wiosenne smakołyki - jak przyrzadzić szparagi@flikr.com/Liz west)

Kupując szparagi, główki ich muszą być zamknięte, a końce wilgotne. Gdy szparagi są świeże po obcięciu końcówki powinien wypłynąć z nich sok. Białe szparagi, które kupujesz, powinny być średniej grubości.  Przy zielonych nie jest to istotne.  Ponieważ nie potrzeba ich obierać, mogą być one cienkie. Przyniesione do domu szparagi  zawijasz w wilgotną ściereczkę  i chowasz do lodówki. Możesz je tam przechowywać do 3 dni.  Jeśli chcesz je zamrozić musisz je obrać  i każdą oddzielnie włożyć do zamrażarki.  Zamrożone szparagi  gotujesz  bez uprzedniego rozmrażania.

Jak przygotować szparagi?

  • Obieraj głównie białe szparagi. Są one w porównaniu z zielonymi bardziej włókniste.
  • Zielone szparagi nie wymagają obierania. Przytnij tylko końcówki na 1/3 długości od końca. Dobrym sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje.
  • Obierasz je najlepiej obieraczką do warzyw, zaczynając pod główka i idąc do dołu.  
  • Robisz to dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna.
  •  Następnie obcinasz zdrewniałe końcówki, czyli  2-5 cm ( mniej więcej 1/3 szparagi od dołu).
  • Przygotowane szparagi zwiąż po kilka sznurkiem.
  • Gotuj je na stojąco w osolonej i  posłodzonej wodzie tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody.
  • Czas gotowania zielonych szparagów to 10 minut, natomiast białych -15 minut.

Najlepszym jednak sposobem ich przyrządzenia  jest usmażenie ich na oliwie lub maśle. Tłuszcz  bowiem w przeciwieństwie do wody zatrzymuje smak szparagów.



Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika FMeekins77
    FMeekins77Ikona zgłaszania komentarza
    Nigdy nie przepadałam za szparagami, ale postanowiłam zaryzykować i spróbować tego przepisu. Byłam bardzo zaskoczona, naprawdę mi smakowało! Dziękuję za artykuł :)