(Wiosenne smakołyki - jak przyrzadzić szparagi@flikr.com/Liz west)
Kupując szparagi, główki ich muszą być zamknięte, a końce wilgotne. Gdy szparagi są świeże po obcięciu końcówki powinien wypłynąć z nich sok. Białe szparagi, które kupujesz, powinny być średniej grubości. Przy zielonych nie jest to istotne. Ponieważ nie potrzeba ich obierać, mogą być one cienkie. Przyniesione do domu szparagi zawijasz w wilgotną ściereczkę i chowasz do lodówki. Możesz je tam przechowywać do 3 dni. Jeśli chcesz je zamrozić musisz je obrać i każdą oddzielnie włożyć do zamrażarki. Zamrożone szparagi gotujesz bez uprzedniego rozmrażania.
Jak przygotować szparagi?
- Obieraj głównie białe szparagi. Są one w porównaniu z zielonymi bardziej włókniste.
- Zielone szparagi nie wymagają obierania. Przytnij tylko końcówki na 1/3 długości od końca. Dobrym sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje.
- Obierasz je najlepiej obieraczką do warzyw, zaczynając pod główka i idąc do dołu.
- Robisz to dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna.
- Następnie obcinasz zdrewniałe końcówki, czyli 2-5 cm ( mniej więcej 1/3 szparagi od dołu).
- Przygotowane szparagi zwiąż po kilka sznurkiem.
- Gotuj je na stojąco w osolonej i posłodzonej wodzie tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody.
- Czas gotowania zielonych szparagów to 10 minut, natomiast białych -15 minut.
Najlepszym jednak sposobem ich przyrządzenia jest usmażenie ich na oliwie lub maśle. Tłuszcz bowiem w przeciwieństwie do wody zatrzymuje smak szparagów.