Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Latem nie możemy narzekać na brak owoców. Sierpień jest szczególnie płodny, ponieważ ciągle jeszcze możemy rozkoszować się agrestem, malinami, jeżynami, porzeczkami, morelami i jagodami, a już pojawiają się nowe skarby. Im właśnie poświęcam ten artykuł,...
Kamień w pralce to jedna z najczęstszych przyczyn ich psucia.W miarę upływu czasu i użytkowania naszych pralek w różnych jej częściach zaczynają osadzać się resztki proszków, płynów, brudów co powoduje, że w pralkach zaczyna tworzyć się pleśń, a nasze pranie nie pachnie już płynem czy proszkiem, ale...
Zadziwią one gości nie tylko widokiem ale także smakiem. Wykorzystajmy świeże truskawki do ciast, które pieczemy przez cały rok a sprawimy, że ich owocowa nutka zachwyci wszystkich. Ciasto truskawkowe z kruszonką Składniki: 80 dag truskawek 20...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Świąd skóry to uciążliwa dolegliwość większości ciężarnych kobiet. Może on mieć różne przyczyny i ze względu na to różnie być niwelowany. Aby swędząca...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich...
Babka wielkanocna to główne ciasto wielkanocne. Dla niektórych to najlepsze ciasto ze wszystkich, które są pieczone na święta. Zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej proponujemy...
WŁAŚCIWOŚCI WYWARU Z CZERWONEJ KAPUSTY
Historia zaczęła się niewinnie. Charles Ponzi, włoski imigrant mieszkający w Montrealu, pracował w banku. I tu zauważył, że mimo ogromnych kłopotów finansowych instytucja, w której...
O ile stworzenie zdrowej bazy deseru na ogół nie stwarza trudności, o tyle znalezienie zdrowej posypki często wydaje się niemożliwe. Standardowe posypki dostępne w sklepach wzbogacają słodkości wizualnie, ale nie zdrowotnie ani odżywczo. Na szczęście...
Jaki odplamiacz wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jak stosować odplamiacz, aby nie uszkodzić tkaniny? Na te i inne pytania odpowiemy w naszym artykule. Poznaj popularne rodzaje odplamiaczy Współczesny rynek chemii domowej dostarcza nam wielu...
Porządki domowe przed świętami oznaczają więcej sprzątania i prania niż zazwyczaj. Pierzemy wtedy ubrania, zasłony i firany, małe dywaniki, lniane obrusy, pościel. Zależy nam, żeby wszystko było krystalicznie...
Wiosna jest czasem porządków, także we własnym ciele. Po długiej zimie, kiedy dieta jeszcze nie obfituje w świeże owoce i warzywa, czujemy się ociężali i senni. Dlatego razem z naszymi czytelnikami i dietetykiem postanowiliśmy przeTESTOWAĆ...
Żadne dziecko nie wyobraża sobie urodzin bez tortu. Co jednak począć jeśli malec ma alergię na gluten i klasyczny tort czy inne ciasto nie wchodzą w grę? Skorzystaj z tego przepisu na biszkopt bezglutenowy, aby Twój mały alergik mógł cieszyć się pysznym smakiem swojego...
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast...