Babka wielkanocna to główne ciasto wielkanocne. Dla niektórych to najlepsze ciasto ze wszystkich, które są pieczone na święta. Zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej proponujemy Wam małą odmianę. Babka wielkanocna cytrynowa będzie doskonale komponowała się z innymi wielkanocnymi potrawami. Zapraszamy do pieczenia!
Babka wielkanocna cytrynowa z polewą lukrową
SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru
- 25 dag margaryny
- 4 duże jajka
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękką margaryną i cukrem. Dodajemy startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszamy łyżką.
Przygotowujemy foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), smarujemy masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy łyżką do foremki. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy w foremce, a następnie wyjmujemy z foremki. Jeszcze ciepłą babkę polewamy lukrem.
Lukier:
Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.
Kolejny przepis TUTAJ>>