Słodkie wypieki  z truskawką w roli głównej
          
            
              
                              
                   Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                   
                
              
                          
          
                      
               
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Ciasto truskawkowe@flikr.com/color line                
                           
          
          Upieczmy dla rodziny i znajomych pyszne ciasto truskawkowe. Letnie miesiące to najlepszy czas żeby zabłysnąć kulinarnym kunsztem. Różnorodność  świeżych owoców daje nam możliwość przygotowania z nich wspaniałych słodkich delicji.
                    
          
            
                Zadziwią one gości nie tylko widokiem  ale także smakiem. Wykorzystajmy świeże truskawki do  ciast, które pieczemy przez cały rok a sprawimy, że ich owocowa nutka zachwyci wszystkich.
Ciasto truskawkowe z kruszonką
Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- cukier puder do posypania
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Piekarnik nagrzejmy do 180 st. C. Tortownicę  posmarujmy masłem.
- Na kruszonkę do miski wsypmy  mąkę, dodajmy drobno posiekane masło, cukier i rozetrzyjmy palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zagniećmy gładką kulę z ciasta i włóżmy ją do zamrażalnika. 
- Na ciasto utrzyjmy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajmy kolejno po jednym jajku,  cały czas intensywnie ucierając. 
- Dodajmy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszajmy do połączenia się składników. 
- Ciasto przełóżmy do formy, na wierzchu rozłóżmy połówki truskawek.
- Posypmy rozdrobnioną w palcach kruszonką wyjętą z zamrażalnika. 
- Wstawmy do nagrzanego piekarnika. Pieczmy przez około godzinę.
- Po ostudzeniu posypmy cukrem pudrem.
Murzynek z truskawkami
Składniki:
- 2,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki kawy zbożowej
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki soku z truskawek jeśli są mrożone lub wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóżmy papierem do pieczenia.
- Świeże truskawki opłuczmy i osuszmy. 
- Masło pokrójmy na kawałki, dodajmy brązowy cukier, cukier waniliowy i kawę zbożową.
- Podgrzejmy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. 
- Odstawmy z ognia, dodajmy rozdrobnioną czekoladę i mieszając roztopmy. 
- Dodajmy sok z truskawek lub wodę i wymieszajmy. 
- Odlejmy 1/2 szklanki na polewę. 
- Po wystudzeniu (masa może być lekko ciepła) dodajmy żółtka i wymieszajmy. 
- Potem dodajmy przesianą mąkę wymieszajmy z proszkiem do pieczenia  i dokładanie wymieszajmy.
- Na koniec dodajmy ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszajmy. 
- Ciasto przełóżmy do przygotowanej tortownicy. Osuszone truskawki obtoczmy w mące ziemniaczanej i połóżmy na powierzchni ciasta. Część truskawek powciskajmy do środka ciasta. 
- Wstawmy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C . i pieczmy 40 minut. 
- Po upieczeniu ciasto wystudźmy i polejmy  polewą czekoladową.
 
                 
                    
                    
                 
Ciasto truskawkowe@flikr.com/illumiena 
Jogurtowe ciasto z truskawkami
Składniki:
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 cytryny (sok wyciśnięty i otarta skórka)
- 30 dag jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Tortownicę wyłóżmy papierem do pieczenia. Mąkę przesiejmy przez sitko i wymieszajmy z sodą oczyszczoną.
- Truskawki umyjmy, osuszmy i przekrójmy na połówki. 
- Jajko, olej, cukier, sok i skórkę z cytryny dokładnie wymieszajmy. 
- Dodajmy jogurt grecki i mąkę wymieszaną z sodą i  ponownie wymieszajmy.
- Ciasto jest dość gęste i może wyglądać na grudkowate i zważone, ale takie ma być. 
- Ciasto przełóżmy do przygotowanej tortownicy i wyrównajmy wierzch. Poukładajmy truskawki, lekko wciskając je w ciasto, ale cały czas mają być widoczne. 
- Wstawmy do piekarnika, ustawmy temperaturę na 165 st. C. i pieczmy przez 60 minut (lub trochę krócej do tzw. suchego patyczka). 
- Po upieczeniu  ciasto całkowicie wystudźmy i oprószmy cukrem pudrem.
 
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
 
 
                
                                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora