Latem mamy nieocenioną szansę na zmianę nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Kuszą nas soczyste i świeże warzywa i owoce. Warto podążać za tymi chętkami, ponieważ właśnie latem dzięki darom, którymi ta pora roku nas obdarza możemy wzmocnić swoją odporność,...
Kondycja naszego mózgu i zdolność koncentracji zależą w dużej mierze od pełnowartościowej diety. Pokarmy bogate w witaminy, glukozę i lecytynę są niezastąpionymi wspomagaczami pamięci.
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Co jedzą świnki morskie – siano Dobrej jakości siano to podstawa diety każdej kawii domowej. Świeże, pachnące i zielone siano dostarcza zwierzakowi odpowiednią porcję błonnika, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania...
Jak wiele diet, polega ona na utrzymywaniu ujemnego bilansu kalorycznego poprzez spożywanie pełnowartościowych produktów o niskim indeksie glikemicznym, bogatych w kwasy omega-3, witaminy i minerały. Jaka powinna być zdrowa dieta na odchudzanie? Zdrowa dieta odchudzająca...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Produkty firmy HELPA to sposób na zdrowe rodzicielstwo (ang.: HEaLthy PArenting). Pomysł...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Prawidłowa dieta wpływa na właściwy przebieg ciąży oraz pozwala uniknąć ciążowych dolegliwości (np. nudności, zgagi). Zapobiega również komplikacjom takim...
W pewnym momencie życia mleko przestaje dziecku wystarczać. Dietę rozszerzamy, ale nie zmieniamy całkowicie, to znaczy mleko jest nadal podstawowym produktem,...
Trochę statystyk…TNS OBOP przeprowadził w dniach 13 grudnia 2011r. – 6 stycznia 2012r ankietę wśród kobiet w wieku 20 – 55 lat, które były w ciąży, są w ciąży, lub niw...
Dieta mam karmiących piersią powinna być pełnowartościowa pod względem odżywczym, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych (białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin). Nie...
Pij dużo mleka! Nie jedz truskawek! Nie jedz pomarańczy! Pij bawarkę! Nie pij alkoholu! Unikaj smażonych! Tylko gotowane! - takie rady słyszysz na każdym kroku. Jesteś już cala skołowana! W rezultacie wychodzi na to, że nie powinnaś jeść nic oprócz marchewki i rosołku. Pomożemy Ci dobrać...
Winogrona są smaczne a dzieci uwielbiają ich okrągły kształt. Od kiedy można podawać dziecku winogrona? W rozszerzaniu diety możemy je podawać jeszcze przed 10 miesiącem życia, ale formie rozdrobnionej – papki czy musu. Starszym dzieciom należy podawać winogrona zawsze pokrojone,...
Wycieczki klasowe zawsze są ekscytującym doświadczeniem dla dzieci. Podróżowanie z klasą może pomóc w rozwijaniu samodzielności, odpowiedzialności i umiejętności radzenia sobie w różnych sytuacjach. Jest przy tym doskonałą zabawą. Jednym z kluczowych elementów wycieczki jest kwestia, co dać...
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem. CZYTAJ...
Jakie składniki odżywcze są najważniejsze? Składników odżywczych jest naprawdę sporo, a każdy z nich pełni daną funkcję w naszym organizmie. Składniki odżywcze możemy z powodzeniem podzielić na pięć grup:...
Pożywne posiłki są niezwykle istotne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju małego dziecka. Po pierwszych kilku miesiącach karmienia niemowlęcia wyłącznie mlekiem, zaczynamy powoli rozszerzać jego dietę. Początkowo pokarm powinien był gładki i łatwy do połknięcia, dopiero później, stopniowo zostawiamy...
Jako pierwszy produkt, który nie jest odpowiedni w żywieniu dzieci wskażę wszędobylski cukier. Zwiększa ryzyko próchnicy, a przede wszystkim niewłaściwie wpływa na kształtowanie preferencji żywieniowych. Podobnie jest z solą – wprowadzenie jej zbyt wcześnie może wpłynąć na pojawienie...