Czy każdy może przejść na dietę?Prawidłowa dieta, obok aktywności fizycznej...
Mniejsze ryzyko chorób serca Niektóre gatunki mięsa (przede wszystkim wołowina i wieprzowina) zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, znacznie podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju miażdżycy,...
Zachorowalność na nowotwory z roku na rok rośnie. Na całym Świecie na raka umiera około 8 mln osób rocznie. W Polsce liczba zgonów szacowana jest na około 100 tysięcy rocznie, z czego około 94 tysiące umiera z powodu przerzutów. Wiele osób zastanawia się więc, czy rak żywi się cukrem? Jak...
Schemat żywienia niemowląt 2016 to materiał z którym zapozna się każda odpowiedzialna mama. Przygotowałyśmy dla Was proste w obsłudze tabele, które...
Czym są przeciwutleniacze? Każdy żywy organizm, zarówno roślinny jak i zwierzęcy, potrzebuje do życia tlenu. Bez niego niemożliwe jest uwalnianie energii zawartej w pokarmie, która jest niezbędna, do zachodzących w organizmie procesów życiowych....
Sezon na przeziębienia właśnie się rozpoczyna, ale jest jeszcze czas, żeby zadbać o zdrowie dziecka i podnieść jego odporność. Często wystarczy kilka prostych zmian w stylu życia malucha, aby zaczęło mniej chorować i cieszyło dobrym zdrowiem. Małe dzieci mają ciągły kontakt z patogenami -...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
DLACZEGO WARTO ŚWIĘTOWAĆ CODZIENNIE? – OPINIE EKSPERTÓW Dietetyk – siła ze zbóż na dobry dzień Rosnący...
Dlaczego powinniśmy jeść makaron? Makaron wyrabia się z odpowiednio wyrobionego ciasta z mąki, jaj i soli, które następnie się suszy. Specjalistami w tym procesie zostali Włosi – przodują także w rankingach zajadania się tym specjałem. Polacy natomiast pozostają za nimi...
Kiedy masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często zapadasz na infekcje, a twoja skóra jest szara - mogą to być objawy zakwaszonego organizmu, który nie pracuje prawidłowo. Stara się on zneutralizować działanie kwasów, co doprowadza...
Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać...
Została ona opracowana przez amerykańskich naukowców, którzy odkryli związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a wartością ciśnienia. Dokładna analiza czynników, sprzyjających rozwojowi nadciśnienia oraz badania przeprowadzone na kilkuset osobach wykazały, że dieta pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe,...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Ciężka depresja objawia się zaniedbywaniem wszelkich potrzeb organizmu. Prawidłowa dieta w przypadku osób cierpiących na tę chorobę jest bardzo istotna. Depresja natomiast może powodować, niekiedy bardzo skrajne, stany – od całkowitego braku...
Karmienie naturalne jest najlepiej dostosowane do potrzeb maluszka, mleko ma odpowiednią temperaturę i jest gotowe "zawsze i wszędzie". Maluszek jest bliżej mamy, co zdecydowame pogłęnia więź miedzy nimi. Brzmi rewelacyjne ale.... jest też i druga strona medalu zastoje, zapalenia piersi, poranione...
Dowiedz się, co możesz zrobić, aby codzienna dieta wspierała prawidłowy rozwój Twojego dziecka. Kiedy niemowlę jest gotowe na posiłki inne niż mleko mamy? Młody organizm jest bardzo delikatny i intensywnie...
A jak jest z bakaliami? W dzisiejszym tekście chcielibyśmy skupić się właśnie na tych produktach, które z jednej strony są pełne cennych składników odżywczych, a z drugiej potrafią stać się silnymi alergenami. Prawidłowe żywienie dziecka – piramida żywienia i aktywności fizycznej Żywienie...