Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-07-28 10:27:28
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Składników odżywczych jest naprawdę sporo, a każdy z nich pełni daną funkcję w naszym organizmie. Składniki odżywcze możemy z powodzeniem podzielić na pięć grup: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne.
Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych. To podstawowy budulec mięśni i nie da się bez niego w życiu obejść. Najprościej mówiąc, białko po prostu nas buduje. To właśnie dzięki niemu dzieci rosną. Białka walczą również z patogenami, a także regenerują tkanki. Tłuszcze są w ostatnich latach niezwykle demonizowane przez wiele osób, choć nie powinno tak być. Oczywiście, nie da się ukryć, że tłuszcze są dosyć mocno kaloryczne, ale to, że coś ma dużo kalorii, nie oznacza, że jest złe i powinno wykluczyć się to ze swojej diety. Tłuszcze są dla ludzi źródłem energii i paliwem dla organizmu. Budują mózg, a także błony śluzowe, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i regulują procesy w naszym ciele.
Wiele osób decyduje się na to, by wyeliminować węglowodany ze swojej diety. Nie powinno się jednak tego robić, o ile nie jest to zalecenie lekarza. Oczywiście nadmiar węglowodanów może powodować wzrost masy ciała, dlatego należy zachować przy nich zdrowy rozsądek. Mimo wszystko jednak nie da się zaprzeczyć temu, że bez węglowodanów nie da się normalnie funkcjonować. Węglowodany, podobnie jak tłuszcze, są dla naszego ciała paliwem, dzięki któremu mamy energię. To, że witaminy są niezwykle ważne, wiemy chyba wszyscy. Witamin jest naprawdę wiele, a każda z nich odpowiada za coś innego. Jedne wpływają na wzrok, inne na samopoczucie, a jeszcze inne na kondycję skóry. Natomiast minerały budują nasze kości, zęby, a także wpływają na metabolizm.
Składniki odżywcze można znaleźć niemalże w każdej kuchni i w każdym daniu. Jednak są produkty, w których składników odżywczych jest więcej, a także takie, w których jest ich mniej. Białko jest niezwykle istotne, większość ludzi pozyskuje je z mięs takich jak, drób, wieprzowina czy ryby. Jednak nie tylko w mięsie możemy znaleźć ogromne pokłady białka. Warto zainteresować się również wszelkiego rodzaju produktami mlecznymi, a także jajkami, warzywami strączkowymi i zbożami. Zdrowe tłuszcze natomiast najlepiej jest pozyskiwać z ryb, oliwy z oliwek, pestek, nasion, orzechów, a także awokado, które staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Węglowodany znajdziemy przede wszystkim w owocach i warzywach, ale również we wszelkiego rodzaju kaszach, ryżach i makaronach, jak również w otrębach i tapioce. Witaminy znajdziemy we wszystkich owocach i warzywach. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre z nich rozpuszczają się w tłuszczach, więc przygotowując zdrową surówkę z warzyw, warto dodać do niej odrobinę oliwy z oliwek. Składniki mineralne znajdziemy natomiast w wodzie i wszystkich innych produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa, zboża, jajka, mleko czy mięso.
Czasami jednak mimo racjonalnego żywienia, nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Wtedy warto sięgnąć po dodatkową suplementację. Decydując się na taki krok, warto skorzystać z suplementów diety o czystym składzie, w którym nie znajdują się zbędne dodatki, jak barwniki, substancje wypełniające czy konserwanty.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.