Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Metod szybkiego pozbycia się nadmiaru kilogramów w inetrnecie znajdziemy wiele: czy to diety oparte na szczególnych produktach, diety sokowe, owocowe, czy też propozycje głodówek, spożycie większych ilości błonnika, mniejszej ilości tłuszczu, większej ilości białka. Można się zagubić! Warto...
Kwietniową edycję konkursu na blog miesiąca wygrywa: aguska 798 Zapraszamy...
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
Słodziki są sztuczne Podstawowym zarzutem dla słodzików jest to, że są one uważane za sztuczne. Zwolennicy tej teorii przekonują, że substancje, które nie istnieją naturalnie w przyrodzie na pewno wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Czy jednak jest to prawdą? Wiele słodzików, które...
Czy jest tak, że bez lansowanego przez popularny dom mody ciucha nie możemy się obyć? Możemy, bo po pierwsze nie każdemu się podoba, po drugie nie wszystkich na taki modny ciuszek stać. Podobnie jest z trendami wśród produktów spożywczych i trendów żywieniowych w ogóle....
Często też spotykam się z argumentami „jem jak moi dziadkowie, tradycyjnie, „normalnie”, słodzę i solę – oni długo żyli, ja też będę”. Zwykle na taki argument odpowiadam pytaniem: „Czy Twoi dziadkowie jedli batoniki, pili...
Oszukaj słomiany zapałJeśli decydujesz się na dietę lub jesteś na początku drogi do sukcesu, musisz zrozumieć pewne typowe dla tej sytuacji zachowania. Przede wszystkim im więcej myślisz o tym, co Cię omija, im więcej dietetycznych ograniczeń stosujesz, tym częściej masz ochotę...
Sałatki dietetyczne to nieodłączny element zdrowego stylu życia i wszelkich diet odchudzających. Niskokaloryczne warzywa i lekkie ziołowe dressingi uzupełnią w twoim organizmie witaminy i dadzą wspaniały zastrzyk energii. Sałatka grecka Składniki: główka...
Dieta kapuściana to jedna z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych diet cud. Jakich efektów można oczekiwać, stosując dietę kapuścianą? Przepisów na nią jest wiele, jednak każdy opiera się na przygotowaniu kapuścianej zupy, którą powinno się jeść codzienne....
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
Porcja smażonego karpia w panierce to 410 kcal, talerz zupy grzybowej – 140 kcal, a 100 gram...
Ponad pół Polski się odchudza(ło) Badanie przeprowadzone na potrzeby raportu zrealizowane na grupie 1013 osób pokazało, że 59% z nich kiedykolwiek się odchudzało. Dodatkowo według danych GUS blisko 60% Polaków boryka się z nadwagą lub otyłością i liczby te niestety z roku...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy