Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Monika C.
Autor zdjęcia/źródło: Dietetyczne desery od dietatyka @pixabay
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy także zrobić je samodzielnie. Przygotowując dietetyczne, świąteczne ciasto w domu, nie musimy obawiać się o to, że przytyjemy, a sięgnięcie po najprostsze, powszechnie dostępne składniki sprawi, że możemy je zrobić nawet w pół godziny! Zobaczcie co proponuje dietetyk Agnieszka Cioś z Poradni MedFood. My chętnie skorzystamy z porad podczas redakcyjnej Wigilii.
Zjedzenie jednego kawałka ciasta, które zawiera dużą ilość cukru, syropu glukozowo-fruktozowego lub samej fruktozy, nie nasyca nas i sprawia, że chce się więcej. Jeśli dany deser zawiera dużą ilość cukru, to powoduje reakcję ze strony trzustki, która w odpowiedzi na dostarczony cukier wydziela insulinę. Insulina jest hormonem o działaniu budującym, a w tym przypadku z nadmiaru cukru buduje nasze komórki tłuszczowe.
Zawiera tłuszcze utwardzone, tłuszcze trans, tłuszcze roślinne poddawane obróbce termicznej
Duża gęstość odżywcza w małej porcji – wyobraź sobie ciasto z masą, ciasteczka z nadzieniem, czy deser w czekoladzie. Ich waga jest duża i pomimo tego, że objętościowo są niewielkie, mogą dostarczać nawet 4 razy więcej kalorii w jednej porcji niż ta sama ilość domowego ciasta
Doskonale dobrany smak, który jest silnie odbierany przez nasze kubki smakowe. Zawartość tłuszczów trans, cukru i soli w odpowiednim stężeniu powoduje, że sklepowe ciasta i słodycze są dla nas najbardziej atrakcyjne
Dodatki i konserwanty, których nie rozpoznaje Twój organizm – regularne dostarczanie ich z żywnością może nasilać stan zapalny, co utrudnia zrzucanie wagi
Nie zawiera błonnika, za to dostarcza najbardziej oczyszczonych składników. Nawet jeśli w składzie widać, że ciasto jest przygotowane z mąki żytniej czy pełnoziarnistej to i tak niestety jest to produkt oczyszczony o minimalnej ilości błonnika, bo taki jest najbardziej wydajny w procesie produkcji. Wyjątkiem mogą być tu ciasta i ciasteczka ze specjalnych ekologicznych czy domowych, kameralnych miejsc
Do świątecznych wypieków na pewno przydadzą się zdrowe składniki, jak te od marki Pewni Dobrego by Achan. W jej ofercie znajdziemy między innymi nabiał, przetwory mleczne, mięso, warzywa, owoce i dania gotowe, które pochodzą od polskich, regionalnych producentów i hodowców. Zostały one sprawdzone pod względem jakości i bezpieczeństwa, a marka zadbała również o ekologiczne podejście do procesu produkcji oraz dobrostan hodowanych zwierząt. Do wypieków wybierz:
Desery z kaszy jaglanej? Pyszne!
Kasza jaglana powstaje z prosa i ma mnóstwo wartości odżywczych, a dodatkowo jest bezglutenowa. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Ma również działanie wspierające układ odpornościowy i doskonale sprawdzi się w przypadku przeziębień, czyli jak znalazł w sezonie zimowych chłodów i katarów. Jakie desery możemy zrobić z kaszy jaglanej? Na święta możesz zrobić pyszny budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, polany syropem z malin. Doskonałe będą również mini kokosanki z kaszy jaglanej zamiast mąki, albo jaglany sernik - przepis znajdziesz na dole artykułu.
Wybieraj zdrowo - Mąka żytnia
Mąka żytnia będzie zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla mąki białej, zawiera też mniej glutenu i skrobi. Mąkę żytnią możemy użyć do wypieku pachnącego chleba na święta, zrobienia domowego makaronu albo bożonarodzeniowych pierniczków czy piernika. Wykorzystajmy ją także do zrobienia świątecznych naleśników z wędzonym łososiem i serkiem. Dzieci będą zachwycone!
Zdrowy zamiennik cukru – stewia
Do świątecznych wypieków możesz dodać stewi – jest ona zdrowsza od cukru, a do tego prawie 300 razy bardziej słodka. Dlatego w klasycznych przepisach dozuj jej nieco mniej niż cukru. Stewia jest także źródłem cennych przeciwutleniaczy i zawiera wiele składników odżywczych, jak białka, tłuszcze witaminy (B2, C, kwas foliowy) oraz minerały – między innymi wapń, sód, żelazo, magnez. Możecie jej również używać na co dzień, na przykład do słodzenia kawy i herbaty.
Jakie wybrać składniki do dietetycznego ciasta? Na pewno jak najmniej przetworzone. Piekąc w domu starajmy się też nie używać sztucznych barwników, ani kolorowych posypek składających się prawie całkowicie z cukru. Co więc może znaleźć się w składzie domowego ciasta?
Dzięki użyciu prawdziwych produktów z pełnych ziaren zbóż insulina we krwi nie skoczy do poziomu zagrażającego Twojej sylwetce. Nawet jeśli zjesz porcję ciasta na bazie tych produktów cukier we krwi będzie nadal stabilny, a zawartość błonnika w produktach nieprzetworzonych daje uczucie sytości.
Co wybierać? Kasza jaglana, kasza gryczana, mąka jaglana, mąka gryczana, mąka kokosowa, ryż, płatki pełnoziarniste (owsiane, jaglane, gryczane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe)
Wzbogacenie deseru w białko powoduje, że poczujesz większą sytość po jego zjedzeniu, pomimo iż jest to nadal deser. Badania pokazały, że produkty białkowe nie powodują wzrostu cukru, a więc organizm nie odkłada ich w postaci tkanki tłuszczowej podobnie, jak w przypadku cukru.
Które składniki zawierają białko?Jaja, twaróg, serek wiejski, odżywka białkowa, jogurt naturalny
Wcale nie potrzebujesz cukru wprost z cukiernicy, aby deser był słodki i oczywiście smaczny. Użycie świeżych owoców oraz naturalnych źródeł cukru zawartych w prawdziwym pożywieniu dostarczy nie tylko satysfakcji Twoim kubkom smakowym, ale także spowoduje, że wraz z nimi dostarczysz przeciwutleniaczy i witamin.
Co zawiera naturalną i bezpieczną dla zdrowia słodycz? Miód, stewia, erytrytol, banan, jabłko, daktyle, rodzynki, gruszkę,
Zjedzenie deseru o niskiej gęstości kalorycznej nie będzie ryzykowne dla Twojej sylwetki. Chodzi o to, żeby skomponować deser w taki sposób, aby był duży objętościowo, przy niewielkiej kaloryczności. Unikaj nadmiernej ilości tłuszczu i białego cukru. Do deserów na zimno możesz dodać żelatynę i twaróg, aby uzyskać niezwykle sycący niskokaloryczny deser. Płatki i kasze mają zdolność do wiązania wody, dzięki czemu z jednej łyżki płatków owsianych możesz uzyskać aż jedną muffinkę o dosyć niskiej kaloryczności.
Co wybierać? Płatki zbożowe naturalne, pełnoziarniste kasze, świeże owoce, siemię lniane, nabiał naturalny, żelatyna
Świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie słodkich dań. Dodatek orzechów, migdałów, czy wiórków kokosowych to nie tylko tłuszcz, ale także pozywne białko i dający uczucie sytości błonnik. Dodatek oleju kokosowego pomaga obniżyć apetyt, nie obciążając przy tym układu trawiennego. Naturalne dodatki takie jak cynamon, imbir, kardamon, wanilia, czy skórka z pomarańczy mają naturalny aromat, który sprawia, że ciasto jest atrakcyjne, bez nadmiernej ilości cukru! Dodatek mąki kokosowej sprawdzi się zarówno na zimno, jak i na ciepło, oraz zagęści Twój domowy deser!
Które tłuszcze i dodatki wybierać? Orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cynamon, imbir, sól himalajska, kardamon, kakao, surowe ziarna kakaowca, gorzka czekolada, olej kokosowy, masło kokosowe, mąka kokosowa.
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
80 g mąki żytniej
80 g płatków owsianych
50 g płatków amarantusowych
1 jajko
5 łyżeczek słodzika (stewii)
1 szkl. mleka
1 duże jabłko
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Mleko zmiksować ze stewią i jajkiem. Dodać starte na grubych oczkach jabłka. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Połączyć zawartość obydwu naczyń. Nakładać porcje ciasta do silikonowych foremek i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
Składniki:
450 g mąki gryczanej
1 szkl. mleka kokosowego
200 g rodzynek
2 jajka
2 duże jabłka
2 łyżko prawdziwego kakao
10 łyżek oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamon
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
Do dekoracji:
250 g chudego twarogu mielonego
4 łyżki odżywki białkowej czekoladowej
Sposób przygotowania:
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól, cynamon i kakao. Jabłka pokrój w kostkę. Olej rozpuść w garnuszku i zmiksuj blenderem wraz z rodzynkami. Wszystko razem połącz. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodaj więcej mleka.
Ciasto nakładaj do silikonowych foremek. Muffinki piecz w 180C przez ok 25-30 minut. Twaróg zmieszaj z odżywką białkową. Nakładaj na wierzch upieczonych i wystudzonych muffinek.
Składniki na spód:
1 szklanka płatków jaglanych
½ szklanki oleju kokosowego
1 jajko
Składniki na warstwę serową:
1 kg sera chudego drobno mielonego
4 jajka
5 łyżek stewii
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Aromat wanilinowy
Przygotowanie: olej roztopić i wystudzić. Wymieszać z płatkami jaglanymi i roztrzepanym jajkiem. Wyłożyć dno tortownicy, mocno dociskając wałkiem. Ser, jajka, stewię, mąkę i aromat zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C na ok. 50 minut. Wyjąć, gdy wierzch będzie lekko przypieczony.
Uwielbia dzielić się wiedzą oraz wspierać pacjentów w zmianie nawyków. Dzięki znajomości zasad regulacji apetytu, potrafi sprawić, że dieta w czasie odchudzania daje satysfakcję, komfort oraz sytość. Przyjmuje pacjentów w poradni MedFood w samym centrum Lublina, a jej specjalność to odchudzanie, choroba hashimoto, niedoczynność tarczycy i insulinooporność.
CZYTAJ TEŻ:
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.