Sałatka z sałaty lodowej...i nie tylko - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Sałatka z sałaty lodowej...i nie tylko

Sałatka z sałaty lodowej...i nie tylko

Autor zdjęcia/źródło: Sałatka z sałaty lodowej@pixabay.com

Sałata lodowa to nie tylko zielona ozdoba talerza. Jej liście zawierają zdrowe składniki i świetnie się komponują z wieloma potrawami. Jest ona jedną z bardziej dostępnych odmian na rynku i pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a swoją nazwę zawdzięcza odgłosowi, jaki wydaje przy rozrywaniu liści.

Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie na układ nerwowy i serce. Sałatka z sałaty lodowej, którą bardzo kochają Francuzi to danie na każdą porę dnia i okazję. Jest ono delikatne, niskokaloryczne, a przede wszystkim smaczne.

Sałatka z sałaty lodowej dobra na odchudzanie

Sałata jest warzywem niskokalorycznym oraz dobrym źródłem błonnika, co czyni ją cennym produktem w dietach odchudzających. Wśród sałat przedstawia ona niewielką wartość odżywczą, ale znajdujące się w niej minerały jak potas, magnez i żelazo dobrze wpływają na funkcje organizmu.

Zupa z sałaty lodowej

Składniki:

  • 2-3 główki sałaty lodowej
  • 40 g masła 
  • 20 g mąki 
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • mały seler 
  • liść laurowy 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4-5 ziemniaków 
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Jarzyny ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, wyjmij i ostudź.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj osobno.
  3. Sałatę opłucz i porwij na małe kawałki. 
  4. W garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulę.
  5. Dodaj sałatę i podsmaż razem ok. 5 min. 
  6. Oprósz mąką, smażymy jeszcze 2 min. 
  7. Zalej wywarem z jarzyn, gotujemy 10-15 min ,po czym zupę  zmiksuj.  
  8. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. 
  9. Jarzyny pokrój w słupki, dodaj do zupy razem z ziemniakami i chwilę podgrzewaj. 
  10. Dopraw do smaku. 
  11. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z sałaty lodowej z boczkiem i gorącym sosem

Składniki:

  • 1 średnia główka sałaty lodowej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki octu winnego
  • szczypta soli
  • spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Sałatę umyj, osusz, następnie porwij palcami na niezbyt małe kawałki.
  2. Przełóż do miski.
  3. Boczek pokrój na cienkie i niezbyt długie paski.
  4.  Ocet winny wymieszaj z solą, pieprzem i cukrem.
  5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek i smaż, aż zrobią się skwarki. 
  6. Wlej ocet i zagotuj.
  7.  Gorącym sosem polej sałatę przed samym podaniem.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Robert1981
    Robert1981Ikona zgłaszania komentarza
    Jakoś nie mogę się przekonać do sałatek. Może te przepisy to zmienią.
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Uwielbiam sałatę lodową w każdej postaci:)