Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Karmienie piersią nie bez powodu uznawane jest za najlepszy sposób żywienia noworodków. Wpływa ono korzystnie zarówno na rozwój dziecka, jak również zdrowie kobiety. Mleko matki zawiera cenne składniki odżywcze, a także enzymy, przeciwciała oraz hormony. Podczas karmienia...
Jeśli dziecko karmione butelką oddaje w ciągu dnia co najmniej sześć półwodnistych stolców lub mniej ale z widocznymi pasmami śluzu lub krwi możesz stwierdzić biegunkę. Biegunka u dziecka karmionego piersią objawia się...
Dzieci zawsze były moim marzeniem. Jeszcze jako para narzeczeńska śmialiśmy się z T., że będziemy mieć małą drużynę piłkarską. Jednak życie zmienia nasze plany. W pierwszą ciążę zaszłam dosyć szybko – 2 miesiące po...
Ciąża jest szczególnym czasem w życiu kobiety. Zmienia się jej całe ciało, łącznie z włosami i paznokciami. By stworzyć jak najlepsze warunki dla rozwoju dziecka i zadbać o swój organizm przyszła mama stara się właściwie odżywiać, dużo odpoczywać i regularnie kontrolować stan zdrowia. Jeśli wyniki...
Celiakia – badanie DNA to najszybsza metoda diagnozy Za występowanie celiakii odpowiadają geny HLA DQ2 i/lub HLA DQ8, dlatego rozpocząć diagnostykę tej choroby u rodziny warto od testów DNA. Prawdopodobieństwo zachorowania...
Jod wspomaga funkcjonowanie tarczycy, która jest gruczołem produkującym hormony. Dlatego nie tylko ona, ale również wszystkie gruczoły organizmu uzależnione są od odpowiedniego poziomu jodu....
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...
Organizatorzy zapraszają na kolejne warsztaty, które są częścią projektu Zdrowy Przedszkolak - kampania na rzecz naturalnej diety w przedszkolu.Celem projektu jest poprawa jakości odżywiania dzieci przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania. Warsztaty...
Seler to bardzo popularne warzywo w Polsce. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce, oraz w Polsce na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu regionach świata.Seler charakteryzuje...
W uzasadnionych momentach, takich jak np. trudny poród, brak mleka czy niedorozwój sutka, kobietom zaleca się karmienie mieszane. Według wytycznych należy nieustannie stymulować proces laktacji i dążyć do wyłącznego karmienia piersią. Do tego czasu trzeba uzupełniać dietę malucha mlekiem modyfikowanym...
Warto jednak zainteresować się tym tematem i na bieżąco badać swoje ciśnienie, ponieważ brak codziennej profilaktyki może doprowadzić do poważnych skutków, takich jak udar mózgu, zawał serca czy niewydolność serca. Codzienna profilaktyka Aby uniknąć problemów z nadciśnieniem a co za...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...
Rola magnezu w ciąży Magnez pełni w organizmie szereg funkcji – tak w ciele mamy, jak i mającego przyjść na świat dziecka. Odpowiednia podaż magnezu może wydłużyć czas trwania ciąży. Tym samym zapewnia maluszkowi dobre warunki do rozwoju: ma czas na nabranie masy i wzrostu. Pierwiastek ten...
Białko pochodzące z produktów mlecznych stanowi cenne źródło tego najlepiej przyswajalnego i wartościowego dla naszego organizmu. Nie warto więc rezygnować ze spożywania produktów mlecznych, jeśli nie ma ku temu wyraźnych medycznych wskazań – jak na przykład alergie lub nietolerancje pokarmowe. Produkty...
Zdrowie to jest to, co masz najcenniejszego. Pomyśl – dopóki żadna choroba lub niesprawność nie ma wpływu na Twoje codzienne funkcjonowanie, tak naprawdę życie stoi przed Tobą otworem. Gdy zdrowie szwankuje, przestajesz mieć kontrolę nad swoim życiem. Tak wiele ludzi codziennie...
Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...