Buraki dla dziecka - od kiedy może jeść? Właściwości buraków - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Buraki dla dziecka - od kiedy może jeść? Właściwości buraków

Buraki dla dziecka - od kiedy może jeść? Właściwości buraków

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash

Buraki powinny się znaleźć w diecie dziecka podczas rozszerzania diety. Od kiedy można je podawać? Wyjaśniamy.

Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor i słodki smak. Burak jest warzywem niezwykle bogatym w cenne składniki odżywcze dla naszego organizmu. Jest on kopalnią cennych pierwiastków i witamin, burak jest ceniony także ze względu na swoje walory lecznicze.

Od kiedy buraki dla dziecka? 

Buraki są lekkostrawne, dlatego wskazane są dla dzieci po już 6 miesiącu życia. Pierwsze buraczki należy podawać dziecku w formie gotowanej, jako papkę. Dopiero po pewnym czasie można przejść do podawania dziecku buraka, jako np. soku.

Buraki w diecie dziecka są bardzo ważnym warzywem, ponieważ wiele ich właściwości terapeutycznych poparto badaniami. Okazuje się więc, że buraki:

• Zapobiegają nowotworom, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy,

• Wzmacniają odporności organizmu,

• Obniżają ciśnienia krwi,

• Poprawiają samopoczucia i kondycję psychiczną oraz fizyczną,

• Poprawiają profilu lipidowego we krwi, dzięki zawartości fitosteroli

• Zmniejszają poziom homocysteiny z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego,

• Co wazne dla dzieci, buraki pomagają leczyć niedokrwistość (zawierają żelazo niehemowe i kobalt), działa krwiotwórczo,

• Sok z buraka ma właściwości odkrztuśne, pomaga też w leczeniu przeziębień i zapaleń górnych dróg oddechowych, pomaga zwalczać infekcje wirusowe i bakteryjne. 

Buraki są dla dziecka także źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Znajdziemy w nich między innymi:

  • Witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C
  • Pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, sód, mangan, bioflawonoidy, karoten, betainę i kwas foliowy.

źródło danych: medfood.com.pl

CZYTAJ TEŻ >> Jak rozszerzać dietę dziecka? KROK PO KROKU