Wszelkie przyzwyczajenie żywieniowe kształcą się w ciągu pierwszych lat życia. Chcąc, aby dziecko odżywiało się zdrowo i wyrosło na silnego człowieka, należy w pierwszej kolejności dać mu dobry przykład. Jeżeli sami nie będziemy jedli pełnowartościowych...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać...
Nie tylko kurczak Większość z nas, kiedy myśli o mięsie drobiowym ma przed oczami wyłącznie mięso, które pochodzi z kurczaka. Tymczasem mięs tego typu jest o wiele, wiele więcej. Do wyboru mamy bowiem kaczkę, kurczaka, indyka czy...
Wielu potrawom, rytuałom przy stole przypisuje właściwości pobudzające popęd płciowy, czy to fakt czy mit? Nie ma łatwej odpowiedzi na te pytania. W zasadzie te kwestie zależą tylko od nas. Osoby nastawione z góry na „nie” nie poczują subtelnego...
Smażone zastąp gotowanym Letnie menu powinno składać się z potraw lekkostrawnych i niskoprzetworzonych....
Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków. Należy spożywać produkty mające niewielką objętość, ale bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
Młode mamy są nieustannie bombardowane zdjęciami innych mam, które błyskawicznie odzyskują figurę po urodzeniu dziecka. Piszą o cudownych dietach i ćwiczeniach. Czy jednak młode mamy i mamy karmiące piersią robią słusznie, stosując w tym czasie często nieracjonalny sposób odżywiania?...
Dania wielkanocne nie są potrawami postnymi, a wręcz przeciwnie. Pieczone mięsa, duże ilości majonezu i słodkie ciasta to potrawy ciężkostrawne i kaloryczne. To sprawia, że nie należą one do...
Żeby uniknąć nieprzyjemnych aczkolwiek dość często występujących w trzecim trymestrze ciąży zaparć, wzdęć i zgagi należy zadbać o jakość pokarmu. To co jemy może również wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. W trzecim trymestrze ciąży...
Brak apetytu – przyczyny? Powodów braku łaknienia może być wiele i wcale nie musi się to od razu wiązać z chorobą. Problemy z apetytem mogą mieć m.in. osoby, które zmieniły tryb pracy – pracują w nocy, a to może zaburzać ich naturalny zegar biologiczny. Bardzo często przyczyną braku apetytu...
Przygotowanie świątecznego jedzenia wymaga sporo trudu, w końcu o jedyny (poza Wielkanocą) taki czas w roku, gdy na stole pojawiają się kulinarne cuda. Dlatego nie przesadzajmy ze wpadaniem w panikę, że stanie się coś bardzo złego, gdy te kilka dni pojemy trochę więcej...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Ciąża to chyba jedyny czas w życiu kobiety kiedy cieszy się ona, że tyje. To dobry sygnał, bo oznacza, że maleństwo, które nosisz pod sercem rośnie i prawidłowo się rozwija. Jednak na pewno nie raz zastanawiasz się czy Twoja waga jest prawidłowa i czy nie przytyłaś za dużo. No i jak nie przytyć w...
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Podczas świątecznego śniadania niezwykle dekoracyjnie będzie...
Owocowe jogurty i serki homogenizowane to szybka, łatwa przekąska, która smakuje praktycznie każdemu dziecku. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia – aromaty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy duża ilość cukru nie są składnikami służącymi zdrowiu małego dziecka. Jedno opakowanie może...
Ciepło, gorąco, upalnie... Latem tak bywa. Przyjemne temperatury kończą się, gdy słupek rtęci przekroczy 26 stopni Celsjusza. Wtedy jest nam gorąco, a małe dzieci znoszą upał tak samo źle jak my. I chociaż pozornie mają dużo więcej energii niż dorośli, maluchy łatwo się męczą wysoką temperaturą, a...
Każda kobieta podejrzewając ciążę lub starając się o dziecko chciałaby od razu wiedzieć czy się udało. Tak by było najłatwiej i nie byłoby wtedy tylu wątpliwości. Jednak wszystko zostało tak zaprojektowane, że zwłaszcza przez pierwsze 2 tygodnie od zapłodnienia nikt, nawet...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...