Migdałowe serduszka
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiej margaryny
- ok. 4 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Lukier:
- 1 białko
- ok. 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sok z buraka
- cukrowe groszki
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, sól i ekstrakt migdałowy. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie.
- Zagniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Stopniowo wyjmujemy po jednym kawałku.
- Wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy średniej wielkości serduszka. Powinno wyjść około 40 sztuk w zależności od wielkości foremki.
- Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Do przygotowana lukru potrzebujemy 1 białko. Ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny oraz stopniowe przesiany puder.
- Ubijamy do momentu aż lukier będzie puszysty i błyszczący.
- Dzielimy go na pół. Do jednej części dodajemy sok z buraka.
- Za pomocą szprycy cukierniczej dekorujemy ciasteczka i ozdabiamy cukrowymi groszkami.