Walentynkowy deser - przepisy od serca - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Walentynkowy deser - przepisy od serca

Święto zakochanych to idealny czas na okazanie swoich uczuć kochanej osobie. Najlepszym sposobem wyrażenia miłości będzie własnoręcznie przygotowany prezent w postaci jakiegoś drobiazgu, walentynkowej kartki czy pysznego dania. Słodki walentynkowy deser sprawdzi się tu znakomicie. Zobaczcie najlepsze przepisy.

Walentynkowy deser - przepisy od serca

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Walentynkowy deser

Podsumowaniem romantycznej kolacji będzie pyszny walentynkowy deser. Słodkie ciasteczka w kształcie serduszek, wspaniały tort z owocami czy czekoladowy mus zachwycą każde podniebienie niesamowitym smakiem i uroczym wyglądem. Zamiast biegać po sklepach w poszukiwaniu idealnego prezentu spędź trochę czasu w kuchni i przygotuj ukochanemu walentynkowy deser. Na pewno sprawi mu on o wiele więcej przyjemności niż kolejna ramka na zdjęcia lub kubek w kształcie serca.

Walentynkowy deser - przepisy od serca

Walentynkowy tort owocowy

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 op. cukru waniliowego/ prawdziwa wanilia,
  • 2 łyżki wody,
  • 0,5 op. budyniu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Ok. 400 g owoców, np. jagód, malin, truskawek (świeżych lub mrożonych),
  • 2 czerwone galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe),
  • 30 g pistacji.

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilią. Podgrzać do wrzenia.
  2. Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka.
  3. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia.
  4. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.
  5. Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając.
  6. wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje zalać nią owoce.
  7. Posypać pokruszonymi pistacjami. Całość włożyć do lodówki na ok. 1,5 h.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    I dla oczu i żołądka..
  • Awatar użytkownika Patrycja Sobolewska
    Patrycja SobolewskaIkona zgłaszania komentarza
    dokladnie najwazniejsze ze to robimy z serca :)
  • 82.160.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    moim zdaniem najważniejsze jest to,że dajemy czy robimy coś dla kogoś z głębi naszego serca