Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Walentynkowy deser
Podsumowaniem romantycznej kolacji będzie pyszny walentynkowy deser. Słodkie ciasteczka w kształcie serduszek, wspaniały tort z owocami czy czekoladowy mus zachwycą każde podniebienie niesamowitym smakiem i uroczym wyglądem. Zamiast biegać po sklepach w poszukiwaniu idealnego prezentu spędź trochę czasu w kuchni i przygotuj ukochanemu walentynkowy deser. Na pewno sprawi mu on o wiele więcej przyjemności niż kolejna ramka na zdjęcia lub kubek w kształcie serca.
Walentynkowy deser - przepisy od serca
Walentynkowy tort owocowy
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych,
- 1 łyżka cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 1 op. cukru waniliowego/ prawdziwa wanilia,
- 2 łyżki wody,
- 0,5 op. budyniu waniliowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- Ok. 400 g owoców, np. jagód, malin, truskawek (świeżych lub mrożonych),
- 2 czerwone galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe),
- 30 g pistacji.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilią. Podgrzać do wrzenia.
- Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka.
- Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia.
- Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.
- Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając.
- wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje zalać nią owoce.
- Posypać pokruszonymi pistacjami. Całość włożyć do lodówki na ok. 1,5 h.