Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Wybór jadalnych tłuszczów spożywczych w sklepach jest bardzo duży. Jedne są dobre do smażenia, inne do spożywania na zimo. Skąd ta różnica i dlaczego zalecenia się co jakiś czas zmieniają? Raz słyszymy, że do smażenia idealny jest olej słonecznikowy, a oliwa z oliwek absolutnie...
Półki sklepowe, aż uginają się pod ciężarem dostępnych czekolad. Gorzkie, deserowe, mleczne, białe, nadziewane, wersje XXL, a wszystkie przystrojone w kolorowe opakowania od których ciężko oderwać wzrok. Kupujemy je z różnych powodów – na prezent, w nagrodę, do wypieków,...
Jeśli Twoje dziecko jest niejadkiem, to pewnie próbowałaś już wielu sposobów na zachęcenie go do jedzenia. Zamiana talerzyków na bardziej kolorowe, odstawienie słodyczy, czy oferowanie nagrody za zjedzenie posiłku niekoniecznie przynosi efekty. Oto kilka sposobów na niejadka...
Owocowe jogurty i serki homogenizowane to szybka, łatwa przekąska, która smakuje praktycznie każdemu dziecku. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia – aromaty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy duża ilość cukru nie są składnikami służącymi zdrowiu małego dziecka. Jedno opakowanie może...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Jak można zarazić się ospą? Jest ona chorobą o podłożu wirusowym. Wywołuje ją ten sam wirus, który odpowiedzialny jest także za rozwój półpaśca. Dzieci zarażają się ospą bardzo łatwo, ponieważ wystarczy jeden kontakt z osobą chorą i, po okresie inkubacji wirusa w organizmie...
Ciało człowieka składa się w 80% z wody, ciało dziecka w ok. 75%. Zachowanie odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu jest zatem bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm nawadnia nie tylko woda, bo do spożywanych w ciągu dnia płynów należą też...
Angina wywołana bakteriami paciorkowca jest wyjątkowo dolegliwa. Zwłaszcza latem, kiedy panują nieznośne upały, a dziecko męczy ból gardła, wysoka gorączka i ogólne rozbicie. Angina jest chorobą zakaźną i często nie mamy wpływu na zachorowanie. Czasem jednak anginę fundujemy...
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
Jak sobie radzić z apetytem na słodkie? Czy skutecznym rozwiązaniem może być spalacz tłuszczu? Najtrudniejszy przeciwnik w walce o jędrną sylwetkę Słodycze to jedne z najbardziej kalorycznych produktów dostępnych na rynku. Są wszędzie – nie tylko w sklepach spożywczych, ale również...
Pleśniawki, to białe lub kremowo-białe naloty w buzi niemowlaka wywołane przez drożdżaki, afty to małe, bolesne pęcherzyki otoczone biała obwódką, wywołane przez wirusy lub bakterie. Pojawiają się na wewnętrznej stronie policzków, języku, dziąsłach i podniebieniu. Odruchowe ścieranie ich może doprowadzić...
Czas spędzony z dziećmi na wakacjach jest czymś najcenniejszym, czymś na co czekasz cały rok. Chcesz, by beztroskie chwile trwały jak najdłużej. Wszystko jedno czy spędzacie czas na rajskiej plaży, w górach, czy na urokliwej wsi. Może pływacie w morzu, opalacie się, budujecie zamki z piasku, dzielnie...
W mieście można kupić coś zdrowego, ale sporo osób dalej korzysta z barów szybkiej obsługi - niedrogich i rosnących jak grzyby po deszczu fast-foodów. Jak wyjść z tego błędnego koła? Odpowiedzią może być coraz popularniejszy catering dietetyczny. Dieta pudełkowa - coraz bardziej...
Olejek rycynowy pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis), który rośnie w Afryce i Indiach. Jest on produktem naturalnym o bardzo licznych właściwościach zdrowotnych oraz pielęgnacyjnych. Jest gęsty, bezbarwny, nie posiada smaku ani zapachu.
Ładna pogoda i wakacje to czas wyjazdów i wycieczek. Organizują je szkoły – już od najmłodszych klas - niektóre przedszkola i oczywiście rodzice. Pół biedy jeśli pociechy są pod ich opieką, wtedy łatwiej zorganizować szybką przekąskę. Sytuacja się zmienia, kiedy nasze maluchy...
Przekąski piknikowe dla dzieci powinny być małe, aby zmieściły się w małej rączce i koszyku piknikowym oraz kolorowe, żeby swoim wyglądem zachęcały do ich zjedzenia. Pod względem praktycznym jest to również bardzo wygodne, bo nieduże kawałki łatwo spakujesz w pojemniki...
Szklanka termiczna – co to takiego? Szklanka termiczna, jak sama nazwa wskazuje, jest rodzajem szklanego naczynia przeznaczonego do serwowania napojów, którego dodatkową funkcją jest dłuższe utrzymywanie temperatury podania płynu. Szklanki termiczne charakteryzują podwójne ścianki,...
Alergenów takich jak pyłki drzew, krzewów czy traw nie da się uniknąć. Są obecne w lasach, przydomowych ogrodach i dużych miastach. W najtrudniejszej sytuacji są małe dzieci, które nie potrafią sobie radzić z objawami alergii samodzielnie. Jak więc pomóc zadbać o codzienną higienę nosa maluchowi,...