Ostatnie lata pokazują, że nawet w Polsce, gdzie mamy klimat umiarkowany coraz częściej zdarzają się upały z temperaturami sięgającymi nawet ponad 35 st. C. Takie wysokie temperatury powietrza cieszą nas, bo zwykle narzekamy na zbyt chłodny klimat naszego kraju. Jednak...
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Teorii jest wiele, jednak nie wszystkie są potwierdzone naukowo i nie każda jest skuteczna. Niektóre wydają się nawet absurdalne i nie są już brane pod...
Wbrew powszechnie panującej opinii w czasie karmienia piersią nie obowiązuje jakaś specjalna, ścisła dieta. Jadłospis matki karmiącej po prostu powinien zawierać zdrową, lekkostrawną żywność. Należy tak komponować posiłki, żeby były urozmaicone oraz zawierały niezbędne dla mamy i dziecka składniki...
Jeśli chcesz kupować kosmetyki na kilogramy droga wolna, ale wiemy, że najbardziej cieszą zakupy robione z głową. Czasami nie trzeba dużo wydać, ważne...
Nie lekceważ wymiotów! Prawidłowe funkcjonowanie...
Przetwory to dobry pomysł na zróżnicowanie swojej diety w zimę, kiedy większość świeżych owoców i warzyw jest niedostępna, lub po prostu niesmaczna....
Od pewnego czasu otyłość i nadwaga to problem nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
W czasach naszych przodkiń medycyna nie była rozwinięta, a ciąża dla kobiety była bardzo tajemniczym stanem. Skutkiem niewystarczającej wiedzy medycznej była duża śmiertelność niemowląt. Niewiasta nie wiedząc czym była spowodowana...
- Badania naukowe i praktyka kliniczna wykazały, że najskuteczniejszym sposobem przywracania prawidłowego nawodnienia jest podawanie tzw. doustnych płynów nawadniających – DNP. Produkty te doskonale przyjmowane są przez organizm...
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
Woda jest składnikiem pokarmowym, którego nasze ciało potrzebuje najbardziej. Około 60-70% procent ciała...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
Borówka amerykańska stała się bardzo popularnym i chętnie uprawianym krzewem w naszych ogrodach i to nie tylko ze względu na jej łatwą uprawę, ale także na „zbawienny” wpływ na nasz organizm.Właśnie trwa okres zbierania owoców borówki amerykańskiej. Coraz więcej...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...