Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy! Choć samodzielny, to wciąż niedorosły Roczne...
autor Olga Vitoš Opuchlizna w ciąży najczęściej nie jest powodem do obaw, a raczej do zmiany niektórych nawyków. Skąd się bierze opuchlizna w ciąży? Najczęściej opuchlizna pod koniec ciąży spowodowana jest zatrzymaniem...
Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E...
Na początek: bezpieczeństwo Wadą absolutnie wszystkich najtańszych...
Artykuł zawiera lokowanie produktów Jeśli spędzasz sylwestra...
Jak czytamy na stronach Parlamentu Europejskiego, każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton żywności, czyli średnio 173 kg na osobę. Prym wiodą Holandia, Belgia i Cypr, ale Polska nie jest daleko od tej niechlubnej czołówki...
Każdy z nas ma ulubiony smak z dzieciństwa, który zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Pyszne domowe gofry, ciasto ze śliwkami, czy wyjątkowa szarlotka. Na pewno pamiętasz ich smak i zapach – a do tego atmosferę miłości i beztroskiego dzieciństwa. Dlatego warto zachować...
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami....
Czytelnicy Familie postanowili tego lata zadbać o swoje zdrowie i wypróbowali naturalne i ekologiczne Soki...
Maso klarowane, a masło klarowane ghee Obydwie te nazwy są często stosowane zamiennie. Ghee było od wieków stosowane do potraw w Azji. Proces jego otrzymywania należy do tradycji w tamtych kulturach. W miarę jak kuchnia ajurwedyjska zyskiwała coraz więcej zwolenników, pomysł uzyskania tłuszczu...
Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco...
Wspólna akcja Czytamy Dzieciom zorganizowana przez redakcję Familie.pl i wydawnictwo Wilga cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród rodziców. Do zrecenzowania były książki dla dzieci w wieku: 0-2 lata, 3-5 lat, 6-8 oraz 9+. Wszystkie...
Niespełna roczne dziecko chce być samodzielne. Próbuje samodzielnie chodzić, chce się bawić zabawkami innych dzieci. Rodzice muszą więc bardzo uważać, żeby nie zrobiło sobie krzywdy. W 12. miesiącu życia dziecko rośnie wolniej niż do tej pory i jest...
Kłopoty ze snem wywołują tempo życia, brak ruchu, nadmierna ilość stresu, dieta. Wiele błędów utrudniających zasypianie, bezwiednie popełniamy przed snem. Czasem konieczna jest porada specjalisty, ale najpierw warto wypróbować 10 KROKÓW do dobrego snu, które...
24 grudnia jest szczególną datą, bowiem ten dzień stanowi wstęp do radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Tradycji wigilijnych jest wiele, w zależności od regionu czy wiary, jednak w przeważającej części kraju powtarza się kilka mających wyjątkową symbolikę i znaczenie. Jak się przygotować do...
Czerwiec kojarzy nam się z luzem i spokojnym czasem. Dzieci kończą zajęcia w przedszkolu i szkole, a dorośli powoli zaczynają sezon urlopowy. Słoneczna pogoda, moc kwitnących kwiatów i świeżej zieleni sprawia, że też chcemy czuć się tak promiennie....
Czym jest zapiekanka? Wielu zapewne pamięta również zapiekankę w nieco innej formie, a mianowicie jako jednogarnkowe danie będące mieszaniną wielu składników (m.in. makaronów, mięsa, warzyw, serów oraz sosów) przygotowywanych...
Co zrobić, by wprowadzić w życie dobre nawyki żywieniowe? Zdrowe odżywianie - podstawa dobrego samopoczucia Niezależnie od życiowego etapu, na jakim się znajdujesz, możesz zapanować nad swoimi nawykami żywieniowymi. Każdy z nas może jeść zdrowo. Inną dietę będą mieć osoby młodsze,...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Na początku 2019 roku pojawił się raport NFZ „Cukier, otyłość – konsekwencje”. Wynika z niego, że w Polsce w latach 2008-2017 gwałtownie wzrosła ilość spożywanego cukru, a co za tym idzie, osób borykających się z wynikającymi z tego problemów.