Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety, dlatego w obowiązującej Piramidzie Zdrowego Żywienia znajdują się na najniższym piętrze, zaraz po aktywności fizycznej. To nowość, ale uzasadniona i warta uwagi. Nie chodzi tu wyłącznie o uprawianie sportu,...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Pieczywo, mimo, że znajduje się dopiero na trzecim piętrze Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, pojawia się codziennie w naszej diecie, przynajmniej w jednym posiłku. Kiedy mamy ograniczoną możliwość robienia zakupów - #zostańwdomu...
Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. To dlatego, że są cennym źródłem białka roślinnego i świetnie zastępują produkty zwierzęce. Najróżniejsze odmiany grochu (dzieci lubią młody), zielony groszek, fasoli, soczewicy czy bób są również jednym z elementów diety zalecanym w...
Latem mamy nieocenioną szansę na zmianę nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Kuszą nas soczyste i świeże warzywa i owoce. Warto podążać za tymi chętkami, ponieważ właśnie latem dzięki darom, którymi ta pora roku nas obdarza możemy wzmocnić swoją odporność,...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Jeden z bohaterów komedii „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz” Stanisława Barei chwalił się: „Śniadanie jadam na kolację, więc tylko wstaję i wychodzę”. Dzięki temu „zdanżał”, ale przy okazji rujnował sobie...