Składniki: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 dag orzechów łuskanych, tłuszcz i tarta bułka do formy
Szparagi z sosem holenderskim Składniki: 2 kg białych lub zielonych szparagów, 150 ml białego, wytrawnego wina, 20 g masła, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, sos holenderski Sposób przyrządzania: Szparagi obrać i odciąć dolny koniec –...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, wątróbka, zółtka jaj, sardynki, łosoś, mięso : wieprzowe, cielęce i drobiowe.Produkty pochodzenia roślinnego:...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, ryby, mięso pręgi, dróbProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże, soja, kiełki pszenicy, orzechy...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, pstrąg, śledź, makrela, mięso kurczaka, krab, dziczyznaProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Jest ważnym składnikiem, ktory pomaga tolerować glukozę, pomaga w transporcie glukozy z krwi do komórek. Ciągłe narażenie na stres, złe odżywianie, mało snu i szybki tryb życia oraz spożywanie cukru "wymywają " chrom z organizmu. Często niedobór objawia sie ogromną chęcią na słodycze....
ARYTMIA- zaburzenie pracy serca spowodowane jego przyspieszeniem lub zwolnieniem. Zdrowe serce wykonuje 60-100 uderzeń na minutę. Część z nas sporadycznie miewa arytmię- najczęściej jest to kołatanie, które polega na dodatkowych skurczach serca i jeśli nie zdarza się...
Żywność może czasem współreagować z pyłkiem. W okresach wzmożonego pylenia istnieje ryzyko wystąpienia nadwrażliwości na pewne rodzaje żywności.Pyłki brzozy łatwo łączą się z zielonym...
Małe dzieci, u których występuje alergia pokarmowa, zwłaszcza te, które źle reagowali na różne produkty spożywcze, są bardziej narażone na rozwój nadwrażliwości...
Skaza białkowa - nazwą tą określa się alergie niemowlęce, przypisując jej objawy skórne alergii pokarmowej, ponieważ niemowlę odżywia się początkowo mlekiem matki. W rzeczywistości alergia niemowlęcia wcale nie musi być związana z białkiem. Wpływ na alergię dziecka może mieć dieta matki karmiącej...
Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznejzwiązanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają...