Mleko mamy jest bez wątpienia najlepsze dla zdrowia dziecka: odżywcze i zapewniające unikalną ochronę immunologiczną. Niestety karmienie...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
O karmieniu piersią i karmieniu mieszanką było i będzie wiele burzliwych dyskusji. Czytając popularne ostatnio blogi mamusiowe oraz fora internetowe łatwo zauważyc, że sposób w jaki mamy karmią swoje dzieci jest gwarantem ich szczęścia...
Jakie składniki mineralne i witaminy są kluczowe rozwoju młodego organizmu? Podpowiadamy! Mleko mamy to zawsze pierwszy wybór Kobiecy pokarm jest wyjątkowy. Jest dostępny na żądanie, ma odpowiednią temperaturę...
Czym są zaparcia? O zaparciu mówi się wówczas, gdy częstotliwość oddawania stolca jest zbyt rzadka. Przy prawidłowej pracy układu pokarmowego, stolec powinien być oddawany codziennie lub co najmniej co drugi dzień. Jeśli tak nie jest i chodzisz do toalety rzadziej niż dwa razy w tygodniu,...
Kolka niemowlęca występuje u ok. 40% niemowląt około 4 tygodnia życia. Dlaczego u dziecka pojawia się...
Mamy z Familie.pl wypróbowały kosmetyki do pielęgnacji niemowląt WELEDA oraz herbatkę wspomagającą laktację. Były nimi zachwycone! W opiniach Mamy najczęściej podkreślały duży plus za naturalny skład kosmetyków i ich właściwości pielęgnacyjne, a także niezwykle przyjemny zapach. A...
Wybieramy mleko modyfikowane – podstawowe kwestie Najlepszym pokarmem, jaki może otrzymać noworodek czy niemowlę, jest mleko matki. Dlatego właśnie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, by dziecko było karmione wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia. Dodatkowo zalecane jest kontynuowanie...
Uwaga na komary, pszczoły, osy… Dzieci są wyjątkowo narażone na ukąszenia komarów, ponieważ te starsze – zajęte zabawą – nie czują, że są atakowane przez małe owady, a młodsze, często w wózkach, nie potrafią jeszcze skutecznie odganiać natrętnych stworzeń. Poza tym samo...
Wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Mleko mamy jest najbardziej zbilansowanym pokarmem, a jego skład jest wyjątkowy – zawiera odpowiednie ilości węglowodanów, tłuszczów, białka, aminokwasów,...
Pierwsze bóle brzuszka wywołują u młodych rodziców duży niepokój. Ba! Czasami nawet ataki paniki. Chociaż powtarzam to trochę jak mantrę przy wielu sytuacjach, tutaj także potrzebny jest spokój, opanowanie i właściwe reagowanie rodzica na problem. Ból brzucha...
Ziemniaki znają wszyscy – ich łagodny smak, owalny kształt i w zależności m.in. od pory roku, odmiany czy sposobu hodowli – wielkość. Młode ziemniaki gotowane w łupinach czy te, posypane świeżym koperkiem lub z łyżką śmietany, to smak dzieciństwa wielu z nas. Jednak czy...
Karmienie piersią nie bez powodu uznawane jest za najlepszy sposób żywienia noworodków. Wpływa ono korzystnie zarówno na rozwój dziecka, jak również zdrowie kobiety. Mleko matki zawiera cenne składniki odżywcze, a także enzymy, przeciwciała oraz hormony. Podczas karmienia...
Jeśli dobrze przygotujesz się do karmienia piersią, na pewno długo będziecie mogli oboje cieszyć się bliskością, jaką daje naturalne karmienie. Aby dziecko prawidłowo się odżywiało i rozwijało zapoznaj się z najważniejszymi...
"Dziewczyny jak rodziłyście? Czy miałyście poród naturalny czy przez cc? Czy uważacie, że mamy po cc są "gorsze"? Ja spotkałam się z opiniami dziewcząt po cc, które nieomal popadały w depresję, bo nie mogły urodzic...
Dbanie o siebie powinno stać się codziennym nawykiem. Dlatego warto małymi krokami, powoli, wprowadzać zmiany, które pozwolą nam się cieszyć lepszy zdrowiem, samopoczuciem i urodą. Na wiosnę warto przemyśleć zmianę diety na taką, która będzie wspomagać organizm i doda energii. Postaw więc...
Jak rozpoznać biegunkę? Biegunka rozpoznawana jest bez względu na wiek i sposób żywienia dziecka w momencie, gdy stolec zmienia swój wygląd (stając się półpłynny lub wodnisty) oraz gdy dziecko wypróżnia się znacznie częściej niż zwykle. Zawierać się w nim może krew, ropa lub...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...