Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja Źródło artykułu: Materiał partnera 2022-05-05 09:11:35
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
O zaparciu mówi się wówczas, gdy częstotliwość oddawania stolca jest zbyt rzadka. Przy prawidłowej pracy układu pokarmowego, stolec powinien być oddawany codziennie lub co najmniej co drugi dzień. Jeśli tak nie jest i chodzisz do toalety rzadziej niż dwa razy w tygodniu, przyczyną mogą być właśnie zaparcia.
Najczęściej przyczyną zaparć jest nieodpowiednia dieta (ciężkostrawna, uboga w błonnik i z niedostateczną ilością płynów). W takim przypadku podstawą jest jej urozmaicenie. Zacznij od przyjmowania większej ilości płynów oraz błonnika - na przykład w postaci suplementu diety Colon C.
Prawidłowa (urozmaicona i pełnowartościowa) dieta jest bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na właściwe funkcjonowanie organizmu. Jeśli przeważają w niej produkty ciężkostrawne, a dodatkowo jest w niej mało wody (ogólnie płynów) i błonnika, mogą pojawić się problemy trawienne.
Jednym z nich są właśnie zaparcia. Tym mianem można określić dwie sytuacje: zbyt rzadkiego oddawania stolca, a także zbyt długie zaleganie treści pokarmowej w jelicie grubym. W jednym i drugim przypadku codzienne funkcjonowanie może być utrudnione, ze względu na uczucie:
Oprócz tego częste objawy towarzyszące to wzdęcia, brak apetytu, ból brzucha, a także trudności i ból przy próbie oddania stolca.
Aby wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i zminimalizować ryzyko zaparć, do diety warto włączyć produkty bogate w błonnik pokarmowy. Mogą to być zarówno produkty spożywcze, jak i suplementy diety, takie jak Colon C.
To preparat przeznaczony dla osób mających problem z wypróżnianiem, który wynika z nieodpowiedniej diety, niskiej aktywności fizycznej, a także metabolizmu spowolnionego przez wiek. Dzięki zawartości łupiny nasiennej babki jajowatej, będącej źródłem błonnika pokarmowego, przyspiesza przesuwanie się zalegających mas pokarmowych w jelitach. Dzięki temu ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo bakterie kwasu mlekowego (będących naturalnym elementem flory bakteryjnej organizmu), wspierają funkcjonowanie jelit i przywracają w nich naturalną równowagę mikroflory jelitowej.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.