Nie tylko kurczak Większość z nas, kiedy myśli o mięsie drobiowym ma przed oczami wyłącznie mięso, które pochodzi z kurczaka. Tymczasem mięs tego typu jest o wiele, wiele więcej. Do wyboru mamy bowiem kaczkę, kurczaka, indyka czy...
Łatwo przyswajalne białko zawarte w mięsie drobiowym bierze udział w budowie tkanek kostnych i mięśniowych. Z kolei witaminy z grupy B, cynk i potas wzmacniają układ odpornościowy...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Brak nadzoru nad przemysłem mięsnym Inspekcja przeprowadzona przez Najwyższą Izbę Kontroli w województwie lubuskim jest wstępem do ogólnopolskiej kontroli. Ustalenia wskazują na to, że aktualny model nadzoru nad wykorzystaniem...
Wyniki interesującej metaanalizy opublikowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa wołowiny, wieprzowiny, czy jagnięciny w dużym stopniu wpływa na pojawienie się w późniejszych latach...
Dieta trzech minerałów zalecana jest dla osób, które chcą zgubić w zdrowy i bezpieczny sposób kilka kg lub utrzymać dotychczasową wagę i piękną sylwetkę. Dieta ta przyspiesza przemianę materii, spalanie zbędnego tłuszczu oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu...
Jeśli w dodatku uda nam się przygotować go szybko, przy minimalnym nakładzie sił i pieniędzy, z pewnością trafi na listę naszych ulubieńców. Do takich propozycji należy 5 sprawdzonych przepisów na obiad na szybko, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach poszukujących kreatywnych...
Alergia na białko mleka krowiego jest coraz częściej spotykanym problemem. Może pojawić się u człowieka w każdym wieku. Jednak grupą, u której przeważnie występują objawy nadwrażliwości na spożyte pokarmy są dzieci, w tym niemowlęta. Spowodowane jest to niedojrzałością...
1. Risotto z kurczakiem i warzywami Risotto z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Danie to wyróżnia się aksamitnym smakiem,...
Przesilenie wiosenne, zmęczenie, brak humoru, słaba odporność, a nawet symptomy depresji – to wszystko mogą być objawy nieprawidłowego poziomu witamin i mikroelementów w organizmie. Aby to dokładnie sprawdzić udaj się do lekarza, który zleci odpowiednie badania. Jednak...
Jeszcze kawałek i… jeszcze jeden…a teraz sam pasztet…a teraz pasztecik z sałatką…a teraz jeszcze i jeszcze i jeszcze. Tak oto moja rodzina uwielbia babciny pasztet wielkanocny z pistacjami...
W wyniku kontroli urzędowej Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka. Mięso...
Wędliny od Henryka Kani zostały stworzone z myślą o dzieciach. Ich największą zaletą, jest tzw. krótka etykieta, czyli taka, w której nie znajdziemy dodatków, jak: fosforany, wzmacniacze smaku, karagen, czy glutaminian sodu. Wszystkie trzy testowane produkty: polędwicę drobiową, delikatny schab i...
Uwaga na gluten! Organizacja przyjęcia, imprezy, a nawet grilla w dzisiejszych czasach to nie lada wyzwanie dla gospodarzy… Sporo osób zmaga się bowiem z różnego rodzaju alergiami, w tym także pokarmowymi. W przypadku celiakii nie można spożywać glutenu – jak go jednak unikać,...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
Prosty i szybki czy wykwintny i wymagający dłuższych przygotowań, każdy niedzielny obiad może być wyjątkowy. Nie wiesz jakie danie tym razem przygotować dla całej rodziny? Mamy dla ciebie pomysł...
Obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki Święto Dziękczynienia to okazja do wspólnego zjedzenia indyka. Tradycja ta trwa niezmiennie od XVI wieku. Nasze narodowe święto reprezentuje polska gęsina. Niestety pojawia się ona na naszych stołach rzadko, chociaż kiedyś...