Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlatego warto je wprowadzić do diety dziecka. Od kiedy szparagi dla...
Urządzenie to pozwala na zmiksowanie znacznej ilości produktów i tym samym stworzenie niezwykłych proteinowych, czy witaminowych koktajli, zup, sosów, czy pomóc w przygotowaniu np. ciasta lub zdrowego domowego hummusu. Na co zwrócić uwagę kupując blender personalny? Jak...
Podstawą zdrowia jest prawidłowe odżywianie się. Specjaliści zalecają, by na talerzach zarówno dzieci, jak i dorosłych, codziennie znajdowało się 5 porcji warzyw i owoców. Owoce i warzywa znajdują się także na pierwszym poziomie - podstawę stanowi ruch i...
Na stronie GIF właśnie ukazał się komunikat regulujący zawartość popularnych witamin w suplementach diety. Są one bowiem łatwo dostępne bez recepty, czyli nie muszą spełniać ostrych wymogów jakościowych i ilościowych, które są przewidziane dla leków. Suplementy diety są to skoncentrowane...
Podawanie bobu bobasom nie wszystkim się podoba. Są zwolennicy szybkiego włączania go do diety niemowlaka, ale i przeciwnicy tego. Mimo, że niezwykle bogaty w substancje odżywcze, bób dla dziecka należy podawać dość ostrożnie i po specjalnym przygotowaniu. Od kiedy bób dla dziecka, aby było...
Czereśnie są ulubionymi owocami sezonowymi. Czekamy na nie cały rok, by zaledwie przez miesiąc cieszyć się ich smakiem. Mają łagodny, słodki smak i są soczyste. Tylko czy czereśnie są wartościowymi owocami, skoro zawierają tyle wody? Jak mały brzuszek radzi sobie z trawieniem...
Maliny są pyszne i zdrowe, dlatego ich obecność w diecie niemowlaka jest koniecznością. Jak wszystkie owoce sezonowe należy je podawać bobasowi stopniowo, obserwując jego reakcję. Maliny, podobnie jak truskawki, mogą uczulać, dlatego tak ważna jest kontrola efektów ich spożycia. Od...
Niestety każda dieta wpływa na przemianę materii, rozregulowując ten mechanizm. Z kolei każde ponowne przytycie podnosi tzw. punkt równowagi ciała. Zatem z każdą dietą i przytyciem Twój metabolizm zwalnia, co nie pomaga przy kolejnej diecie. W tym kole chudnięcia i tycia...
Kiedy mówimy o diecie w czasie ciąży, nie mówimy o ograniczeniu kalorii lub próbach schudnięcia, zwłaszcza, że maleństwo w czasie ciąży chce rosnąć w naszym brzuchu. Próby schudnięcia w czasie ciąży mogą być niebezpieczne dla ciebie i maluszka, gdyż ograniczenie ważnych...
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...
Laktoza to cukier złożony zawarty w mleku i jego przetworach. Nietolerancja laktozy u dzieci występuje na skutek braku enzymu laktazy w żołądku. Enzym ten pozwala na rozkład laktozy, która jest dwucukrem składającym się z dwóch składników: glukozy i galaktozy. Aby organizm...
Kondycja naszego mózgu i zdolność koncentracji zależą w dużej mierze od pełnowartościowej diety. Pokarmy bogate w witaminy, glukozę i lecytynę są niezastąpionymi wspomagaczami pamięci.
Ciężka depresja objawia się zaniedbywaniem wszelkich potrzeb organizmu. Prawidłowa dieta w przypadku osób cierpiących na tę chorobę jest bardzo istotna. Depresja natomiast może powodować, niekiedy bardzo skrajne, stany – od całkowitego braku...
Magnez – niezbędny w diecie Magnez jest niezbędny dla zdrowia, ponieważ rozpoczyna...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Dieta mam karmiących piersią powinna być pełnowartościowa pod względem odżywczym, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych (białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin). Nie...
Po pojawieniu się noworodka, świat zmienia się o 180 stopni, noce są nieprzepasane, a kobieta potrzebuje intensywnej regeneracji, aby jak najszybciej wrócić do formy i odzyskać siły. Niestety, wiele kobiet po ciąży,...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Tarczyca jako narząd wydzielniczy bierze udział w produkcji jednych z najważniejszych hormonów w organizmie – trójjodotyroniny oraz troksyny. Hormony te biorą udział w regulowaniu gospodarki metabolicznej organizmu, mineralizacji kośćca oraz termogenezie. Ponadto wpływają na prawidłową pracę układu...