Utarło się przekonanie, że małe dzieci często chorują. Jednak w wielu przypadkach, zwiększona zapadalność na różnego rodzaju infekcje dotyczy też dzieci starszych – przedszkolaków i uczniów wczesnoszkolnych. Dlaczego tak się dzieje? Eksperci wskazują, że odporność dzieci tworzy się i rozwija do 12....
Zdrowe odżywianie w ciąży to podstawa, bo w ten sposób dostarczamy dziecku i sobie niezbędne składniki do prawidłowego przebiegu ciąży i dobrego samopoczucia. Ale co zrobić, gdy nie mamy pewności,...
Po pojawieniu się noworodka, świat zmienia się o 180 stopni, noce są nieprzepasane, a kobieta potrzebuje intensywnej regeneracji, aby jak najszybciej wrócić do formy i odzyskać siły. Niestety, wiele kobiet po ciąży,...
Stałe pory posiłków, wieczorna kąpiel, chodzenie spać o określonej godzinie – powtarzane każdego dnia sprawiają, że dziecko czuje się bezpiecznie i prawidłowo się rozwija. Wśród codziennych rytuałów powinny się też znaleźć te związane z higieną jamy ustnej – zwłaszcza...
Dzieci są mniej podatne na przesilenie wiosenne niż dorośli. Młodzież jedynie w niewielkim stopniu je odczuwa. Najczęściej przesilenie daje o sobie znać ludziom w średnim wieku, osobą starszym i mającym problemy ze zdrowiem. Na czym...
Jeśli niechęć do jedzenia zdarza się od czasu do czasu, nie ma powodów do obaw. Kilkudniowy brak apetytu, po którym wraca on do normy także nie jest niepokojący. Często okazuje się, że niechęć dziecka do jedzenia spowodowana jest źle dobraną dietą. Posiłki przygotowywane dla dziecka powinny być...
Nie ma wątpliwości – najlepszym pokarmem dla małego dziecka jest mleko mamy. Zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze, a także zestaw witamin i minerałów, pozwalający skutecznie wzmacniać odporność malucha....
Karmisz piersią, więc na wszelki wypadek ograniczasz się do jedzenia suchego chleba a na obiad gotujesz mięsa z kurczaka z ryżem i marchewką, aby przypadkiem nie zaszkodzić maleństwu? Bez przesady! Takim ograniczaniem jadłospisu szkodzimy własnemu zdrowiu. Twoja dieta nie musi...
Prosty skład kluczem do sukcesu W słodyczach znajdziemy głównie cukier prosty, który jest nie tylko źródłem energii, ale również pobudza układ nerwowy i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Poza tym jedzenie...
Niemowlęta i małe dzieci to szczególnie wrażliwa grupa konsumentów. Mają inne potrzeby żywieniowe niż osoby dorosłe. Ich organizmy wciąż się rozwijają, dlatego żywność dla nich powinna być bezpieczna. Bezpieczna, czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie i aktualne rekomendacje ekspertów można znaleźć...
Układ odpornościowy dziecka może się kształtować do 12. roku życia, dlatego dobrze jest go wspierać już od najmłodszych lat. Jak to robią świadome mamy? Naturalnie! Aż 78 procent mam wybiera dla zdrowia swojej rodziny preparaty i suplementy pochodzenia roślinnego i naturalnego1....
Produkty firmy HELPA to sposób na zdrowe rodzicielstwo (ang.: HEaLthy PArenting). Pomysł...
Sezon jesienno-zimowy obfituje w infekcje górnych dróg oddechowych i gardła. Co roku odnotowuje się też wiele zachorowań na grypę. Raz na kilka lat pojawia się nowy wirus wywołujący ogólnoświatową pandemię. Tak jest i w tym roku – lawinowo rośnie liczba chorych na zapalenie płuc wywołane bardzo szybko...
Dziecięcy układ odpornościowy kształtuje się stopniowo aż do około 12 roku życia. Z tego powodu nasze kilkuletnie...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Obiad dla dzieci jest głównym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego powinien on być najbardziej treściwy z posiłków. Każdemu dziecku, powinien dostarczyć energii, a także wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Bardzo ważne w menu obiadowym najmłodszych jest chude mięso...
Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
Wiadomo natomiast, że przyszła mama nie musi znacząco zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe, chyba, że po jedzeniu obserwuje nieprzyjemne dolegliwości. Istnieją jednak produkty zakazane w ciąży, z których ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się...
Dieta w ciąży: jesz dla dwojga, a nie za dwoje Osoby ze starszego pokolenia lubią powtarzać, że przyszła mama je „za dwoje”, czyli za siebie i za maluszka rozwijającego się pod sercem. Tymczasem w rzeczywistości jest inaczej: zbyt duża podaż kalorii w ciąży grozi poważnym zwiększeniem...