Nie tylko sałatki i soki
Oprócz surowych owoców i warzyw w jadłospisie witarianina znajdują się nasiona, kiełki, oleje tłoczone na zimno, wodorosty oraz niepasteryzowane miody. Nabiały stosowane w diecie to niehomogenizowane produkty mleczne. Dieta witariańska przynosi poprawę kondycji i samopoczucia oraz zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Przygotowanie posiłków jest jednak często bardzo czasochłonne i wymaga użycia kuchennych urządzeń, jak sokowirówka czy malakser kuchenny. Główne sposoby ich przygotowywania to moczenie, aby nadać produktowi strawność, kiełkowanie namoczonych uprzednio nasion oraz suszenie. Naczelną ideą przygotowywania witariańskich posiłków jest łączenie surowych produktów o różnej konsystencji przy użyciu robota. Witarianie uważają, że obróbka termiczna pokarmów niszczy enzymy naturalne zawarte w żywności, co przyspiesza proces starzenia organizmu i przyczynia się do nadwagi. Podczas gotowania, smażenia lub pieczenia wytwarza się toksyczny związek akrylamid, a minerały i witaminy zawarte w żywności ulegają zniszczeniu. Dieta witariańska jest szczególnie bogata w błonnik, kwas foliowy, potas oraz witaminę C i dostarcza organizmowi składników, które w trakcie termicznej obróbki giną.
Gdy masz przetwarzać produkty, rób to w domu
Żywność wytwarzana przemysłowo jest zdecydowanie gorsza od tej, którą przetwarzasz sama w domu. Aby jednak tak rzeczywiście było, musisz przestrzegać pewnych zasad:
- Nie gotuj warzyw zbyt długo, gdyż pozbawiasz je cennych witamin.
- Nie używaj tłuszczu do smażenia, a jeśli już musisz, dodawaj go odrobinę. W trakcie smażenia mięsa zwiększasz jego wartość kaloryczną i niszczysz w nim niektóre białka. Poza tym podczas smażenia wytwarza się masa toksycznych związków jak np. rakotwórcze kwasy tłuszczowe trans.
- Staraj się jak najmniej odgrzewać przygotowane potrawy i raczej zrezygnuj z mikrofalowej kuchenki (jej wpływu na żywność jeszcze nie znamy).
- Występujący w surowej diecie raw niedobór żelaza, wapnia, cynku, selenu i witaminy B12 powinnaś uzupełniać w sposób naturalny lub suplementami.
Jak przystąpić do diety?
Przeznaczona jest ona wyłącznie dla osób zdrowych, które nie posiadają żadnych problemów gastrycznych, nie są w ciąży ani chore na żadne nowotwory. Nie mogą jej stosować także dzieci, gdyż ich przewód pokarmowy nie jest jeszcze przygotowany do trawienia produktów diety raw. Gdy jednak zdecydujesz się na zmianę sposobu żywienia pamiętaj, że szybkie przejście na surowe menu może być dużym szokiem dla organizmu. Rób to stopniowo. Najlepiej połącz dietę raw z tradycyjnym jedzeniem, ale zdrowym w proporcjach z przewagą diety raw.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Koktajle warzywne odchudzające - TOP 5 NA WIOSNĘ>>
Oczyszczanie organizmu z toksyn domowe sposoby TOP 5>>