Sałatki z cykorii – ZDROWE I NISKOKALORYCZNE
Opublikowany przez:
monika.g
2015-04-22 13:44:45
Cykoria to bardzo zdrowe warzywo, które ma przy tym mało kalorii. Jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Przyrządza się ją głównie na surowo, jest składnikiem sałatek i surówek, ale można ją również zapiekać lub podsmażać na maśle. Najlepsze i najzdrowsze są sałatki z cykorii. Podajemy kilka sprawdzonych przepisów.
Sałatka z cykorią i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
2 cykorie
50 g pomidorków koktajlowych
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 ser mozzarella
50 g oliwek zielonych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka octu winnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- z cykorii wytnij głąb i oddziel listki, umyj i dokładnie osusz,
- paprykę pokrój w cienkie paski, dodaj do cykorii,
- ser rozrywaj na małe kawałki, dodaj do sałatki,
- dodaj całe oliwki i pomidorki,
- czosnek obierz, zmiażdż z solą, dodaj oliwę, musztardę, ocet i pieprz, mieszaj do uzyskania sosu,
- polej sałatkę i delikatnie mieszaj.
Cykoria duszona po francusku
Składniki dla 4 osób:
1 kg cykorii
60 g masła
1 łyżeczka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
150 ml wody
sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cykorie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Wykrój głąb i brzydkie liście, pokrój na plasterki i palcami rozdziel liście.
- Na patelni roztop masło na umiarkowanym ogniu. Włóż pokrojone cykorie i mieszając smaż przez 1 minutę, aż pokryją się masłem.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Wlej wodę i od czasu do czasu mieszaj, duś pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli płyn paruje zbyt szybko, można dodać trochę wody. Jeśli na patelni pozostało trochę płynu, zwiększ ogień i gotuj chwilę bez przykrycia.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora