Opublikowany przez: monika.g 2015-04-22 13:44:45
Cykoria najlepiej smakuje na surowo. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Sałatki z cykorii to najpowszechniejszy sposób na jej przyrządzenie, ale nie jedyny. Jej liście mogą być elementem ozdobnym i służyć do podawania w nich innych sałatek czy przekąsek.
Swój lekko gorzki smak cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Poza tym wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego i nerek. Korzystnie wpływa również na wygląd naszej skóry, bo zawiera betakaroten, który poprawia koloryt skóry oraz witaminę A wykazującą działanie odmładzające.
SAŁATKI Z CYKORII - PRZEPISY
Sałatka gruszkowa z cykorią
Składniki:
4 gruszki
100 g orzechów włoskich
200 g ostrego sera żółtego
3 małe cykorie
Sos:
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki sosu z cytryny
1 łyżeczka cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
• Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
• Ser żółty pokrój w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm.
• Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
• Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i włóż do zimnej wody, aby nie ściemniały. Bezpośrednio przed wymieszaniem sałatki, gdy reszta składników jest gotowa, pokrój gruszki w kostkę 1 cm x 1 cm i od razu wymieszaj z sosem. Wtedy gruszki będą mieć jasny kolor.
• Odciśnij końcówki cykorii, porozdzielaj liście i wyłóż nimi salaterkę na obwodzie.
• Na środek wyłóż gotową sałatkę.
Owocowa sałatka z cykorią
Składniki:
2 spore pomarańcze
3 banany
kostka (200g) twarogu
3 cykorie
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
cukier trzcinowy
Wykonanie KROK PO KROKU:
Czerwona sałatka z cykorii
Składniki dla 4 osób:
3 średnie czerwone cykorie
2 małe jabłka lub 1 większe
sok z 1/2 cytryny
50 g orzechów włoskich
Sos:
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki octu jabłkowego (cydru jabłkowego)
200 ml płynnej śmietanki kremówki
sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
Można użyć też mniej słodkiej odmiany jabłek, jeśli chcemy, aby sałatka miała mniej słodkiego posmaku.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.