3. Intesywnie czekoladowa babka
Skłaniki:
- 120 g gorzkiej czekolady (tutaj najlepiej sprawdzi się 70% gorzka czekolada),
- 1 łyżka kakao,
- 150 g masła,
- 3 łyżki mleka,
- 3 jajka,
- 150 g drobnego cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Sposób przygotowania KROK PO KROKU:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Jeśli czekolada nie połączy się z mlekiem od razu, użyć blendera. Pozostawić do wystudzenia.
- Masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać rozpuszczona czekoladę i całość zmiksować.
- Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dodać do ciasta na babkę. Składniki wymieszać dokładnie łyżką.
- Ciasto przelać do formy i piec ok. 30-41 min. w 180 stopniach.
Przepis na polewę:
- 100 g czekolady rozpuść z 1 łyżką masła w kąpieli wodnej. Gotową polewą polej już wystudzone ciasto.
Przepisy na babki - smacznego! :)