Na wigilijnym stole kapusta z grochem to obok karpia jedna z tradycyjnych potraw. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników – zarówno samego smaku, jak i walorów potrawy Kapusta z grochem może być bowiem ciężkostrawna, dlatego osoby mające problemy z układem trawienia powinny odpuścić sobie to danie...
Artykuł powstał przy merytorycznej współpracy z portalem Zielares.pl - Przystępnie o ziołach, witaminach i suplementacji Co to jest leukopenia? Leukopenia, czyli zbyt niski poziom białych krwinek w organizmie. O chorobie mówi...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Wakacje to dobry czas, aby znaleźć czas dla siebie. Zadbaj o siebie tego lata i spraw sobie nieco przyjemności, a najlepiej tych zdrowotnych. Wybraliśmy dla Ciebie letnie nowości, które pomogą po wakacyjnym łakomstwie, zapewnią przyjemne spędzenie czasu z rodziną, a także będą wspierać Wasze zdrowie.
Ból zatok to wyjątkowo uciążliwa dolegliwość. Towarzyszy jej ucisk u nasady nosa, katar, uczucie zatkanego nosa, wrażenie drapania w gardle, a niekiedy nawet podwyższona temperatura czy brak apetytu. A to wszystko przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Nic więc dziwnego, że szukasz skutecznego sposobu...
Czytelnicy Familie postanowili tego lata zadbać o swoje zdrowie i wypróbowali naturalne i ekologiczne Soki...
Niemal co 4 Polak cierpi na zaburzenia związane ze stanem psychicznym i szacuje się, że lekarze przepisują ok. 7 mln pudełek leków psychotropowych rocznie. Leki psychotropowe na lęki, choroby, i zaburzenia psychiczne Rosnąca liczba pacjentów psychiatrycznych wynika m.in. z tego,...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Uprawa roślin jadalnych jest możliwa właściwie na każdym tarasie lub balkonie, gdzie dociera światło słoneczne. Jedynym przeciwwskazaniem jest bezpośrednie sąsiedztwo z bardzo ruchliwymi ciągami komunikacyjnymi, gdyż zazwyczaj wiąże się ono z dużą ilością kurzu i innymi zanieczyszczeniami powietrza....
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest szalenie ważna już od pierwszych dni życia maluszka. Karmione mlekiem mamy, przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowle otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju. Po 6 miesiącach wprowadzamy rozszerzanie diety. Co z domowego zielnika...
Normalna temperatura ciała u człowieka wynosi 36,6°C. Za stan podgorączkowy uważa się temperaturę w granicach 37,5°C – 38°C, natomiast o gorączce mówimy jeśli temperatura przekroczy 38°C. Gorączka u dziecka z reguły jest odpowiedzią na stan chorobowy. Rozwija się, gdy do organizmu wtargną...
Zazwyczaj dowiadujesz się o ich obecności w twoim domu, jak już są dorosłymi owadami, gdyż larwę moli bardzo ciężko jest zobaczyć. Mole mogą żyć nawet 300 dni. Latająca malutka ciemka jest dla nas najmniej groźna. Największe spustoszenia czynią bowiem larwy, których najczęściej...
Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość....
Do produkcji organicznych i zdrowych kosmetyków wykorzystuje się tylko naturalne procesy. Proces destylacji, suszenia, ekstrakcji i tłoczenia z pewnością podwyższa ich cenę. Dodatkowo muszą one spełniać dość wysokie normy. Jednak jeśli zdecydujemy się na naturalny kosmetyk,...
Domowy ekstrat bulionu powinien być uniwersalny. Na jego bazie będziesz przygotowywać...
Po co przepłacać jak można mieć swój własny i pyszny zakwas na żurek? W tym roku zakwas robię sama. Już go wypróbowałam i śmiało polecam. Już także nie mogę się doczekać chwili, kiedy powiem o tym gościom (patrz. teściowej,...
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i bez smaku. Chociaż dzieci nie przepadają za warzywami to można je podać w taki sposób, aby im smakowały i tworzyły pyszne danie. Nasze propozycje dań dla...
BiFiX posiada w swojej ofercie serię herbat ziołowych, które w naturalny sposób pomagają nam zadbać o...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...