Krótkie przypomnienie czym jest Hashimoto: To choroba wywołująca pierwotną niedoczynność tarczycy i związana z przewlekłym limfocytowym zapaleniem gruczołu tarczowego. Kobiety chorują na nią znacznie częściej niż mężczyźni. Jeśli np. mama choruje na Hashimoto...
Większość lekarzy ginekologów zaleca, by kobiety przyjmowały kwas foliowy już na etapie starań o dziecko. Jego niedobór niesie za sobą poważne konsekwencje. U dziecka może spowodować np. wrodzone wady układu nerwowego. Dlatego, jeśli planujesz zajść w ciążę, powinnaś...
Prawdziwa anemia w ciąży rozwija się dopiero w sytuacji niedoboru pierwiastków i witamin niezbędnych w procesach krwiotwórczych i można o niej mówić, gdy dochodzi do spadku poziomu hemoglobiny poniżej 11 g/dl lub hematokrytu poniżej 33%. Hemoglobina jest nośnikiem tlenu...
Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki poprawiają przemianę materii, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i napotnie. Poza tym podnoszą odporność organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom glukozy we krwi. Jedzenie czarnych porzeczek wskazane...
Długie zimowe miesiące, spowodowały osłabienie organizmu u dziecka. Wiosenna profilaktyka powinna być kompleksowa i stosowana regularnie oraz konsekwentnie, a po pewnym czasie przyniesie zamierzone efekty.
Jod pomimo śladowych ilości (w organizmie znajduje się go zaledwie 40 mikrogramów) ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania ciała. Pobudza tarczycę do produkcji hormonów regulujących przemiany...
Cukrzyca ukryta – podstępny wróg Pierwszy etap cukrzycy z reguły...
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy to choroba autoimmunologiczna. Nie jest wywołana przez złe funkcjonowanie tarczycy,...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Co oznacza zakwaszenie organizmu?
Skuś się Soczysta, smaczna i zdrowa. Śliwka zawiera niewielką ilość kalorii, a do tego jest cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Główną...
Dzisiaj niestety przez większość ludzi uznawana i traktowana jest jako niepotrzebny chwast. Jest rośliną wszędobylską. Kwitnie w okresie od czerwca do listopada, a surowcem zielarskim są głównie liście i korzenie. Liście i korzenie zawierają: -Sole mineralne...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Tymianek pospolity (thymus vulgaris) - to niewysoka roślina należąca do rodziny wargowych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie do dnia dzisiejszego rośnie w stanie dzikim. Uprawiana jest powszechnie w Europie i Ameryce Północnej.Kwitnie w maju i czerwcu...
W maju tego roku Instytut Badawczy IPC przeprowadził badania[1] wśród 506 Polaków cierpiących na choroby nowotworowe (raka piersi i raka jelita grubego; struktura wiekowa odpowiadała przeciętnemu występowaniu tych chorób wśród Polaków[2])....
TuszujemyOczywisty sposób na optyczną poprawę wyglądu rzęs to użycie tuszu. To jeden z najpopularniejszych kosmetyków wszechczasów – używały go już...
Któż z nas nie marzył o weselu doskonałym? Jak je zorganizować, jak uniknąć wpadek, jak sprawić, by rzeczywiście była to wyjątkowa chwila dla młodych i zaproszonych gości? Kasia i Janek opowiadają o swoich przygotowaniach do ślubu. – Obyło się w miarę bezstresowo, bo przygotowania rozłożyliśmy sobie...
Tydzień 18 Ja: Odzyskuję dawną energię i zaczynam odczuwać silniejsze pobudzenie seksualne :)