Peeling ( od angielskiego peel - zedrzeć, złuszczać, obrać) to słowo, które kojarzy nam się przede wszystkim z kosmetykiem majacym właściwości złuszczajace i oczyszczające naskórek. W żelowej lub kremowej formule kosmetyku zawarte są zazwyczaj granulki: drobne lub większe w zależności...
Akupunktura, bańki, ziołolecznictwo, lecznicze masaże. Dlaczego coraz częściej szukamy pomocy w medycynie chińskiej? Popularność tradycyjnej medycyny chińskiej w Europie, może wynikać z rozczarowania pacjentów medycyną konwencjonalną, która skupia się w zasadzie...
Termin ten odnosi się do stanu jędrności żywych komórek roślinnych, rzadziej zwierzęcych. Jest to stan spowodowany wysyceniem komórek lub tkanek wodą. Dzięki temu roślina lub narząd ma możliwość utrzymania kształtu oraz określonej pozycji. Dotyczy to tkanek i komórek nie posiadających...
Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
jest byliną rosnącą dziko w Azji, głównie w tropikach oraz w Australii. Uprawiany jest w Indiach, Malezji czy Chinach, jednak najlepszy gatunkowo surowiec pozyskiwany jest na Jamajce. Kłącza imbiru są warzywem, natomiast surowiec ten po wysuszeniu zaliczany jest do grupy przypraw. W...
Bioflawonoidy – to naturalnie występujące w roślinach związki fitochemiczne (phyto znaczy po grecku „roślina”), które mają bardzo duży wpływ na nasz organizm wzmacniając go i zapobiegając chorobom. Bioflawonoidy nadają roślinom barwę, szczególnie owocom,...
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna. Znajduje również zastosowanie w kulinariach. Surowe owoce są niejadalne z powodu gorzkiego smaku i zawartości trującego składnika -...
Kwasy alfa-hydroksylowe, popularnie nazywane kwasami AHA znajdują obecnie coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Ich dobroczynne działanie...
Szałwia lekarska- łacińska nazwa szałwii brzmi salvus, co znaczy zdrowie. Szałwia jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest rejon Morza Śródziemnego. Jest rośliną popularną na całym świecie, przez co uprawianą w wielu krajach. W...
Aloes - roślina coraz częściej doceniana i uprawiana również w warunkach domowych. Istnieje blisko 400 odmian aloesu - może występować w postaci krzewu, byliny, a nawet drzewa.Jest to roślina lecznicza, sok z aloesu używany jest w medycynie i kosmetologii, jego smak doceniają też...
Pyłkowica (pollinosis) jest to sezonowe, alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa i spojówek, któremu często towarzyszą napady astmy oskrzelowej oraz objawy ze strony innych narządów takich jak skóra lub przewód pokarmowy. Choroba wywołana...
Potówki pojawiają się jako czerwone krostki. Są wielkości główki od szpilki, często występują z pęcherzykiem. Bardzo często są skutkiem...
Nazwa tej choroby pochodzi od londyńskiego lekarza Jamesa Parkinsona, który jako pierwszy rozpoznał i opisał w 1817 roku symptomy tego schorzenia. Parkinson jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego...
Jabłka (po 4 miesiącu) - jest to najmniej alergizujący owoc i numer jeden w owocowym menu maluszka. Zawiera duże ilości pektyn które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Gotowane jabłko można podać w przypadku biegunki a surowe pomoże zwalczać zaparcia. Jagody...
Zabawy dzieci często kończą się skaleczeniem lub stłuczeniem kończyn, a nawet obrażeniami głowy. Czasem głębokimi ranami ciętymi lub kłutymi, a przy większych ranach tłuczonych lub szarpanych uszkodzeniu ulegają również nerwy, ścięgna, a nawet kości. ObjawyPrzy drobnych...