Bezpieczne rozszerzanie diety niemowlaka, zgodnie z najnowszymi badaniami, ma miejsce wtedy, gdy organy wewnętrzne (w tym jelita) są już wystarczająco dojrzałe, aby strawić inny pokarm jak mleko mamy. W praktyce rozszerzanie diety niemowlaka eksperci rekomendują u dzieci po skończeniu 6 miesiąca życia. Rozszerzanie...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Do czego służy woskowijka i czemu warto mieć ją ze sobą w szkole? Dla miłośników idei zero waste, ekologii i zdrowych nawyków, woskowijka z pewnością jest stałym elementem wyposażenia kuchni. Jak uniknąć foliowych woreczków czy plastikowych pudełek przy pakowaniu żywności i uratować rajskie plaże...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Normalna temperatura ciała u człowieka wynosi 36,6°C. Za stan podgorączkowy uważa się temperaturę w granicach 37,5°C – 38°C, natomiast o gorączce mówimy jeśli temperatura przekroczy 38°C. Gorączka u dziecka z reguły jest odpowiedzią na stan chorobowy. Rozwija się, gdy do organizmu wtargną...
Alergia – (greckie: allos – inny, ergos – reakcja) to nieprawidłowa reakcja organizmu na niegroźny zazwyczaj czynnik – inaczej uczulenie. Układ odpornościowy organizmu człowieka traktuje te niegroźne substancje jako elementy zagrażające, co wywołuje reakcję mającą na celu...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Pożywne posiłki są niezwykle istotne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju małego dziecka. Po pierwszych kilku miesiącach karmienia niemowlęcia wyłącznie mlekiem, zaczynamy powoli rozszerzać jego dietę. Początkowo pokarm powinien był gładki i łatwy do połknięcia, dopiero później, stopniowo zostawiamy...
Zaburzenia snu prowadzą do bardzo poważnych konsekwencji – pogorszenia pamięci, funkcji motorycznych, gorszej odporności na stres, problemów w kontrolowaniem emocji, czy pogorszenia zdolności do nauki. Sen jest niezwykle ważny – to on zapewnia nam regenerację, reguluje nasz metabolizm, pracę...
O ile potrafimy zmobilizować się do regularnego treningu i innych restrykcji związanych z dietą, o tyle rezygnacja ze słodyczy sprawia nam dosyć duży problem. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego....
Przeziębienie czy grypa? Przeziębienie i grypa mają wiele podobnych objawów, choć są to dwie różne infekcje wirusowe. Charakterystyczne dla przeziębienia jest stopniowe pojawianie się dolegliwości. Najbardziej...
Dlaczego witaminy i minerały są tak ważne w okresie ciąży? Kobieta będąca w ciąży troszczy się nie tylko o siebie, ale i o jeszcze nienarodzone dziecko. Niedobór witamin i minerałów, może nieść za sobą różne konsekwencje, które mogą ujawnić się dopiero po kilku, a nawet kilkunastu miesiącach...
Nie musisz z dnia na dzień stać się chemicznym ascetą. Ważne jest jednak pobudzenie wyobraźni w tym temacie, bo gdy dzieci więcej czasu spędzają w domu, tym więcej mają nietypowych pomysłów na psikusy i zabawy, które nie do końca są bezpieczne. Jak wiadomo samo mówienie...
Zanim dziecko zachoruje trzeba zawalczyć o zwiększenie jego odporności. Zdaniem wielu doświadczonych mam i babć w tej materii nie ma granic i łączenie różnych metod dbania o odporność jest tutaj jak najbardziej wskazane. Idziemy o krok dalej i radzimy, by wyrobić sobie...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Jak powstają nasze nawyki żywieniowe? Piotr Modzelewski: Jedzenie, tak jak każda inna przyjemność, potrafi bardzo szybko przerodzić się w nawyk. Na podobnej zasadzie działa narkotyk. Niektóre produkty...