Ten rodzaj diety ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, który jest stanem metabolicznym, w którym organizm spala tłuszcz jako źródło energii zamiast węglowodanów. W tym artykule przeanalizujemy szczegóły diety ketogenicznej, jej zalety i wady. Jak działa dieta ketogeniczna? Podczas...
Warto mieć to małe, ale wielozadaniowe narzędzie w swojej kuchni. Jest niezwykłym pomocnikiem przy przygotowywaniu posiłków. Z jego pomocą przygotujesz smoothie, pesto z każdego składnika, zupę krem, a ponadto rozdrobnisz orzechy, pestki, ziarna czy owoce. Dodatkowo, jeśli starasz się prowadzić zdrowy...
Idąc dalej można stwierdzić, że co piąta para może mieć problem z poczęciem dziecka. Na wstępie należy zaznaczyć, że za niepłodność nie odpowiada głównie kobieta, ale również mężczyzna. Szacuje się że wśród bezpłodnych par w około 50% przypadków jest przypisywana czynnikom męskim. Istotne jest aby...
Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią...
Produkty firmy HELPA to sposób na zdrowe rodzicielstwo (ang.: HEaLthy PArenting). Pomysł...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Do głównych przyczyn niepłodności męskiej zalicza się stres oksydacyjny, czynniki środowiskowe oraz czynniki fizjologiczne. Występujący w organizmie stan zapalny wpływa na zmiany w parametrach jakości nasienia oraz przyczynia się do zwiększonej produkcji reaktywnych form tlenu, które jeszcze bardziej...
Wspólne robienie ludzików z kasztanów nie jest już tak populaną rozrywką jak jeszcze kilka dekad temu. Dla tych, którzy obawiają się, że nie starczy im wyobraźni do wznowienia tej pięknej jesiennej tradycji, przygotowaliśmy ten oto krótki przewodnik po kasztanowym chałupnictwie. Czym zrobić...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...
Jak przygotować tradycyjne wypieki wielkanocne, tak aby były najsmaczniejsze? Mazurek wielkanocny - piękno w tradycyjnym wydaniu Mazurek to niekorowany król wielkanocnego stołu. Wielu uważa go za tradycyjny, polski przepis, ale prawdopodobnie przybył do naszego kraju...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Menu na upalne dni powinno być lekkie, to już wiemy. Podczas lata warto także pamiętać o wykorzystywaniu sezonowych warzyw i owoców. To w oparciu o nie powinniśmy przede wszystkim komponować dania, co wcale nie oznacza, że należy całkowicie wyrzucić z kuchni produkty całoroczne....
Z uwagi na wysokie temperatury i zwiększoną aktywność fizyczną warto dodatkowo zadbać o stopy zarówno swoje, jak i dziecka, ponieważ w najbliższych miesiącach nie trudno o grzybicę stóp. Zaczyna się niewinnie, bo od zwykłego zaczerwienienia skóry na stopach, ale z czasem,...
To warzywo, kojarzące się nam z krzepą i siłą, zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Odmiany o drobnych i delikatnych bulwach są hodowane jako żywność dla ludzi, zaś okazy większe, mniej smaczne przeznacza się na paszę dla zwierząt. Zawarte w niej mikro-i makroelementy to: potas, wapń,...
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością...
Wiele osób mówi: „Święta to nie czas na kuchenne eksperymenty! Po co wydziwiać!”. Wszyscy tylko czekają na sałatkę jarzynową i jajka. Czy to prawda?...
Czy istnieje jakiekolwiek przełożenie diety dziecka na jego wyniki w nauce i czy dieta może wpływać na pamięć i koncentrację ucznia? Oczywiście! Istnieją...
Podajemy propozycje trzech ciast, którymi z pewnością zachwycicie swoich gości i rodzinę. Tanie ciasta - przepisy w dodatku są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będą świetnym dodatkiem do herbaty bądź...