Nie wyobrażamy sobie świątecznych mazurków, babek i ciast bez lukrowej ozdoby. Lukier to nasz przyjaciel, nie może się nie udać. Radzimy, jak zrobić pyszny i doskonały lukier! Nawet jeśli zmienimy nieco zalecane proporcje produktów i tak będziemy mieć czym polać ciasto....
Lukier do pierniczków i pierników to bardzo ważna kwestia kulinarna. Doskonały przepis na lukier sprawi, że ciasteczka nabiorą wyjątkowego, domowego smaku, a dodatkowo będą pięknie ozdobione! Dekorowanie pierniczków domowym lukrem będzie super zabawą dla całej rodziny! Jak zrobić...
Jeśli jeszcze nie piekłaś świątecznych pierników to musisz spróbować. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować w kuchni i smakować nowości to przepis na wegańskie świątecznie pierniczki z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jak zrobić świąteczne pierniki wegańskie i tradycyjne?
Czy zdrowy tryb życia w Pani przypadku to część rodzinnej tradycji, czy też sama Pani dokonała takiego wyboru? Z rodzinną tradycją nie ma to związku, ponieważ w moim domu jadło się tradycyjną, polską kuchnię. Może...
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia...
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania i od razu jeść, będą wtedy cały dzień miękkie i pachnące. Jeśli chcemy...
Jak przygotować tradycyjne wypieki wielkanocne, tak aby były najsmaczniejsze? Mazurek wielkanocny - piękno w tradycyjnym wydaniu Mazurek to niekorowany król wielkanocnego stołu. Wielu uważa go za tradycyjny, polski przepis, ale prawdopodobnie przybył do naszego kraju...
Święconka to tradycyjne pokarmy, które zanosimy do poświęcenia w kościele w Wielką Sobotę. Zwyczaj święcenia pokarmów kultywowany jest w Polsce i innych krajach katolickich. Warto wiedzieć, co się wkłada do koszyczka wielkanocnego. Tradycyjna...
Historia tego artykułu jak to często w naszej familce bywa ma początek w kuchni. Poranna kawa służy rozważaniom nad wielkanocnym stołem i tak w tym roku chcemy być oryginalne. Każda z nas znalazła...
Święta to dobry czas na wypróbowanie nowych przepisów, robienie wyjątkowych potraw, delektowanie się oryginalnymi smakami. Przebywanie w kuchni może też być dobrą zabawą, w której będzie uczestniczyć...
W naszym zestawieniu ciast znalazły się takie, które na co dzień trudno jest zrobić, bo zajmują dość dużo czasu i wymagają użycia wielu składników. Ciasta na święta są bardzo wykwintne i przez to czasochłonne, dlatego najlepiej jest zrobić je 3-4 dni przed świętami, aby mieć więcej czasu na przygotowanie...
Dom przystrojony bożonarodzeniowymi akcentami będzie pięknie...
„Cukierek albo psikus!” – w Halloween z takim hasłem na ustach mogą nas zaskoczyć u drzwi mali przebierańcy. Aby nie zasłużyć sobie na niemiły psikus czy miano sztywniaka, warto mieć w domu pod koniec listopada zapas słodkości. Jeśli chcemy zaś zapaść...
Za oknami piękna wiosna. Zielenią się trawniki, kwitną żonkile, pojawiają się pierwsze liście. Przed nami Wielkanoc, święta kolorowe i bardzo mocno zakorzenione w polskiej tradycji. To czas...
Pączek - mąka, cukier, mleko, jaka i drożdże, to podstawowe składniki jakich użyjemy aby go zrobić. Ale to nie wszystko pyszne nadzienie, konfitury, czekolada, budyń no i polewa lukier albo cukier puder. Takie składniki generują, niezliczone wydawałoby się, ilości kalorii....
Święta Bożego Narodzenia to również najbardziej stresujący okres w całym roku. Jest tyle do zrobienia – zakupy, prezenty, gotowanie, sprzątanie, wysyłanie życzeń, dekorowanie domu – to wszystko zajmuje...
Pączki jemy chętnie przez cały rok. Szczególną popularnością cieszą się jednak na zakończenie karnawału, w tłusty czwartek. Wtedy też podobno nie tuczą i nie szkodzą. Dlatego warto poznać przepis na domowe pączki, które zawsze wyjdą! Przepis na pączki: proste i domowe Pączki,...
Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele tradycji i przepisów kulinarnych, zarówno ogólnopolskich, jak i regionalnych. Najważniejszą jednak pozostaje łamanie się opłatkiem w Wigilię oraz świąteczne ucztowanie pierwszego i drugiego dnia świąt. Dlatego do Bożego Narodzenia warto się odpowiednio przygotować,...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Pomocy :) Co można zrobić z takich składników? Sytuacja jest taka: obiecałam dziecku, że mu pomogę przygotować jakiś wypiek do zdjęcia na konkurs Dr oetkera na Halloween, bo jęczy o to od tygodnia. Uświadomiłam sobie właśnie, że termin jest do jutra wieczorem, więc teraz muszę mu przygotować coś z...