Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Gluten -jak podwać kaszę manną? Kompletnie nie pamiętam jak to było gdy Kubunio zaczynał przygodę z glutenem. Wiem, że nie był nigdy na nic uczulony. I teraz myślę w jakis sposób wprowadzić gluten do diety Boryska? Jak to u was wygląda? Czytam o jakiejś ekspozycji na...
W pewnym momencie życia mleko przestaje dziecku wystarczać. Dietę rozszerzamy, ale nie zmieniamy całkowicie, to znaczy mleko jest nadal podstawowym produktem,...
kaszka manna błyskawiczna do zupki czy Wy również jako ekspozycja na gluten podajecie dziecku kaszkę manną. ja kaszkę manną daje do zupki pod koniec gotowania. czasem zamiat kaszki manny dam ryż, ale wtedy mam w zanadrzu kaszkę mannę z nestle i mieszam ja z kaszką mleczno-ryżową,kaszka manna błyskawiczna...