Sierpień to czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych...
Zgodnie z zaleceniami ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, to właśnie warzywa i owoce są podstawowymi produktami spożywczymi. Zgodnie z nową piramidą żywienia i aktywności fizycznej nasze dzieci powinny znaleźć na stołach właśnie warzywa i owoce. Tymczasem, jak...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Sposób żywienia w ciągu pierwszych trzech lat życia malucha znacząco wpływa na jego późniejsze odżywianie. To właśnie w tym czasie kształtują się nawyki żywieniowe dziecka oraz rozwija się smak. Już w czasie ciąży matka ma wpływ na przyszłe nawyki żywieniowe swojego dziecka....
Zaskakująca funkcjonalność Lodówki typu french door dzielą się na dwudrzwiową część chłodniczą pozbawioną przegrody oraz wysuwaną zamrażarkę. Pozwalają na przechowywanie ogromnej ilości produktów, przy jednoczesnym zachowaniu porządku. Bez problemu pomieszczą urodzinowy...
Dzieci uczą się przede wszystkim przez naśladownictwo, dlatego przykład i nawyki rodzica czasem stają się najważniejsze w kształtowaniu przyzwyczajeń małego człowieka. Jednak w rozszerzaniu diety niemowlaka to rodzic stanowi to najważniejsze ogniwo na drodze maluch do zdrowych wyborów w przyszłości. Wprowadzając...
Nigdy bym nie uwierzyła, gdybym nie spróbowała, że gotowanie na parze daje potrawom tyle smaku. Skąd się bierze ten smak, zapytasz i dlaczego różni się od potraw gotowanych w wodzie? Podczas...
Nie byłam również chudą kobietą, ale dodatek w postaci 15 kilogramów na przestrzeni trzech lat był dla mnie sporym rozgoryczeniem. To właśnie wtedy siostra nakłoniła mnie do zapoznania się z ofertą cateringów dietetycznych. Byłam pod ogromnym wrażeniem, jak wiele pozytywnych...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Sok z wyciskarki ma zupełnie inne właściwości produkty pochodzące z półek sklepowych - nawet te z krótkim terminem przydatności. Dlaczego warto pić soki świeżo wyciskane? Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek. Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo...
W listopadowym konkursie „Przepis miesiąca” zachęcamy do wykorzystania kończącego się sezonu na dynie. To pyszne i odżywcze warzywo jest bardzo zdrowe, dlatego warto skorzystać z niego, dopóki...
Niektóre potrawy zaostrzają apetyt na seks. Afrodyzjaki sprawiają, że krew szybciej krąży i ochota na miłość rośnie. Do najbardziej znanych afrodyzjaków należą:
Polska marka Helpa proponuje duży wybór kasz produkowanych ze zbóż pochodzących z lokalnych gospodarstw ekologicznych. Znajdziesz wśród nich wyselekcjonowane produkty, które są produkowane w Polsce, nie zawierają w składzie cukru,...
To, co, w danym sezonie rośnie, jest dla naszego organizmu najzdrowsze, bowiem najbardziej przyswajalne, najbogatsze w witaminy i związki mineralne, których w owym okresie nasz organizm najbardziej potrzebuje. Kilka rodzajów owoców, którymi powinniśmy się zajadać w lato,...
Większość z nas zna jakiś przepis na chłodnik. Ma taki swój sprawdzony i ulubiony. Chłodnik z buraków, chłodnik ogórkowy i chłodnik z pomidorów - to największe klasyki. Chcemy Wam polecić trzy proste i szybkie przepisy na najbardziej znane chłodniki. Wszystkim trzymającym...
W polskiej tradycji przyjęło się, że w Wigilię należy zachować post. Wskazana jest więc wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Jakie sałatki można więc zrobić? Świąteczna propozycja na sałatki wigilijne nie może się obejść bez ryby. Łosoś, tuńczyk czy śledź wspaniale komponują się z warzywami i zielonymi...
Jak powinna wyglądać funkcjonalna kuchnia? Zobacz proponowane przez Black Red White aranżacje:
Wchodzi teściowa. Przyszła teściowa. Siada do stołu i… komentuje. Ledwo żurek wielaknocny podany, a już pyta: - Na czym ten żurek kochana? Hm…brak odpowiedzi z mojej strony. Oto moje wspomnienia...