Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste z rodziny morwowatych. W Europie jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy stanowią pokarm dla larw jedwabników. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną...
Zazwyczaj małe dzieci nie chorują nazbyt często. Niemowlakom ochronę zapewniają przeciwciała, które matka przekazuje podczas ciąży, a także te wyssane z jej mlekiem podczas karmienia piersią. Dlatego w pierwszych miesiącach życia pokarm matki stanowi najlepszą formę odżywiania niemowlaka, a także...
Trzeba więc zadbać przede wszystkim o to, by wzmocnić odporność dziecka, dzięki czemu będzie ono mniej podatne na choroby. Jak to jednak zrobić? Tradycyjne rozwiązania nie zawsze są dobre Sposobem na uchronienie dziecka przed grypą może...
Ostatnio nawiedziły nas wielkie mrozy i o przeziębienie w ciąży nie trudno. Jednak w tym temacie krąży wiele mitów, a kobieta w ciąży ma utrudnione zadanie z wyleczeniem się podczas choroby, ponieważ po wiele leków po prostu nie może sięgać. Kiedy wybrać się do lekarza,...
Właściwy pomiar temperatury ciała, czyli kiedy mówimy o gorączce? Właściwa wartość temperatury ciała waha się w granicach 37 stopni. Jej dokładna wysokość zależy od miejsca pomiaru. Wyróżniamy także tzw. stan podgorączkowy. Temperatura jest wtedy lekko podwyższona,...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień to czas wzmożonej aktywności wirusów gotowych w każdej chwili zaatakować nasz organizm. Każde, nawet najmniejsze przeziębienie zlekceważone może prowadzić do...
Przeziębienie czy grypa? Na początku, najważniejsze...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Dziurawiec zwyczajny (Hipericum perforatum) to roślina z rodziny dziurawcowatych. Jest niskim półkrzewem o drobnych listkach i żółtych kwiatkach, które zakwitają zwykle na św. Jana (24 czerwca) i stąd inna nazwa tego ziela, czyli ziele świętojańskie. Jest to roślina znana już...