Układ pokarmowy niemowlęcia jest bardzo wrażliwy, a dolegliwości trawienne mogą być przyczyną napięcia i zmęczenia dziecka. Mają także wpływ na życie całej rodziny, gdyż stres i bezsenność dziecka udzielają się również rodzicom. Na...
Dieta 40-latki ma chronić jej organizm oraz przyspieszać zwalniający w tym wieku metabolizm.Istotne jest również dostarczanie fitoestrogenów z pożywieniem- ponieważ nasze hormony zacznają się obniżać.Bezapelacyjnie...
Dyrektor szpitala wojewódzkiego we Wrocławiu zawiesił ordynatora oddziału położniczo-ginekologicznego, ponieważ skrytykował on warunki, w jakich...
Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków. Należy spożywać produkty mające niewielką objętość, ale bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
Jest wiele sytuacji w których koniecznością staje się przejście na dietę. Problemy gastryczne, ciąża, alergie pokarmowe, choroby układu krwionośnego, cukrzyca. Każda choroba ma swoje wymagania i...
Jeśli karmi Pani piersią, a dziecko ma objawy uczulenia na białko zawarte w mleku, w pierwszej kolejności eliminacji podlega mleko i jego przetwory. Należy zatem zrezygnować z jogurtu, twarożku, kefiru, maślanki, kwaśnego mleka, masła (można...
Aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, relaksuje i pozwala utrzymać dobrą kondycję i szczupłą sylwetkę. Aby dodała nam energii i witalności, musi być dostosowana do wieku i możliwości. Wraz z wiekiem w naszym organizmie...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Chciałabym się dowiedzieć, czy jest jakiś sposób na to, aby podczas karmienia piersią nie tracić gwałtownie wagi? Ponieważ ciągle zmagam się z niedowagą, chciałabym, aby po ciąży zostało mi kilka kilogramów. Jednocześnie chcę...
Skóra składa się z dwóch warstw. Na zewnątrz znajduje się naskórek, natomiast głębiej położona jest skóra właściwa. W naskórku komórki skórne, tracąc stopniowo wodę przesuwają się ku powierzchni, stają się coraz twardsze tworząc...
Profilaktyka. Wielu lekarzy doradza aspirynę w dawce 650mg wkrótce po ekspozycji na słońce. Następnie przyjmuje się ją co 4 godziny, aż do łącznej liczby 6 dawek. Większość dorosłych dobrze toleruje dawki do 4-6g na dobę. >>>...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
Borówka amerykańska stała się bardzo popularnym i chętnie uprawianym krzewem w naszych ogrodach i to nie tylko ze względu na jej łatwą uprawę, ale także na „zbawienny” wpływ na nasz organizm.Właśnie trwa okres zbierania owoców borówki amerykańskiej. Coraz więcej...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Termin „decoupage” pochodzi od francuskiego czasownika „decouper”, co oznacza „ wycinać”. Decoupage jest techniką zdobienia przedmiotów, najczęściej drewnianych, ale mogą to być też powierzchnie metalowe, szklane, plastikowe lub gliniane....
Wiosenna dieta - dobra nie tylko na przesilenie wiosenne - pozwoli Nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i spowoduje, że na Naszej twarzy znowu zagości uśmiech. Zimą jadamy więcej, drzwi od lodówki prawie się nie zamykają, a nasze boczki rosną w zastraszającym tempie. Brak ruchu powoduje, że Nasz...
Od paru lat w Polsce zaczęła się moda na zdrowe odżywianie, z drugiej strony na naszych stołach zaczęła coraz częściej gościć kuchnia chińska. To wpłynęło w dużej mierze na coraz większą popularność hodowania i spożywania kiełków. Nie każdy wie jaka moc zdrowia kryje się w tych...
"Atopowe zapalenie skóry, AZS (ang. atopic dermatitis, łac. dermatitis atopica, zwane też
Gleten to białko czterech zbóż:pszeniecy, jeczmienia,zyta i owsa.zanjdziesz go m.in. w kaszach , makaronach, pieczywie i ciastach.Oskarza sie go miedzy innymi o wywoływanie alergii oraz ujawianie sie celiakii, czyli wrodzonej nietolerancji glutenu.Choroba ta objawia sie m.in.osłabieniem organizmu...