Poznajcie 3 najważniejsze aspekty urozmaicania jadłospisu dziecka, na które powinien zwrócić uwagę każdy rodzic. Rozszerzanie diety – wszystko w swoim czasie Wraz z upływem czasu i rozwojem maluszka zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Po 6. miesiącu życia dziecka...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Co na śniadanie? Stokrotka (2017-10-27 06:39:05) Tosty dzis z serem Tosty są dobre dziś z żółtym serem i szynką. Do tego kakao.. ,Co na śniadanie? na śniadanie zazwyczaj robię zdrowe warzywne kanapki ,Co na...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
„Posiłek w szkole i w domu” to nowy program wprowadzony przez Ministerstwo Rodziny od 2019 roku. Ma to być pomoc dla osób starszych, z niepełnosprawnościami oraz dzieci z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Program zakłada wsparcie finansowe gmin w dożywianiu...
29 listopada redakcja Familie.pl uczestniczyła w Olsztynie w śniadaniu prasowym z... kotem Mleczysławem - przedstawicielem programu „Mamy kota na punkcie mleka” kierowanego do uczniów klas I-III szkoły podstawowej, do ich rodziców oraz nauczycieli. Celem programu jest poszerzanie wiedzy na temat wartości...
Organizm noworodka i niemowlaka jest bardzo delikatny i podatny na zakażenia. Jego niedojrzały układ odpornościowy dopiero uczy się chronić malca przed infekcjami i szkodliwymi drobnoustrojami. Możesz go wspomóc stosując te 5 elementów naturalnego wzmacniania odporności.
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste z rodziny morwowatych. W Europie jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy stanowią pokarm dla larw jedwabników. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną...
Kawa, często nazywana jest napojem bogów. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Kawa zachwyca smakiem i aromatem, lubimy jej pobudzające działanie. Dlaczego? Co takiego sprawia, że niekiedy czujemy, że kawa to nasza ostatnia deska ratunku w jasnym myśleniu i efektywnym działaniu? A jej...
Mimo, że rośliny adaptogenne były wykorzystywane już dużo wcześniej, wydaje się, że teraz przeżywają swój wielki renesans. Coraz więcej wyników badań donosi o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Zobaczcie co nam dobrego daje arktyczny korzeń i komu jest najbardziej...
To, co, w danym sezonie rośnie, jest dla naszego organizmu najzdrowsze, bowiem najbardziej przyswajalne, najbogatsze w witaminy i związki mineralne, których w owym okresie nasz organizm najbardziej potrzebuje. Kilka rodzajów owoców, którymi powinniśmy się zajadać w lato,...
Selen, kojarzy nam się głównie z odpowiednią pracą tarczycy - i słusznie. Jest także odpowiedialny za wiele innych, ważnych procesów w organizmie. Selen na zdrowie: Znajduje się praktycznie we wszystkich tkankach naszego organizmu, największa koncentracja lokalizuje się w...
Metod szybkiego pozbycia się nadmiaru kilogramów w inetrnecie znajdziemy wiele: czy to diety oparte na szczególnych produktach, diety sokowe, owocowe, czy też propozycje głodówek, spożycie większych ilości błonnika, mniejszej ilości tłuszczu, większej ilości białka. Można się zagubić! Warto...
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry. Dotyczy 80–100% osób pomiędzy 11. a 30. rokiem życia, z czego u 85% ma łagodny przebieg. Trądzik to choroba występująca w okolicach bogatych w gruczoły łojowe, która charakteryzuje się łojotokiem,...
O ile potrafimy zmobilizować się do regularnego treningu i innych restrykcji związanych z dietą, o tyle rezygnacja ze słodyczy sprawia nam dosyć duży problem. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego....
Dietetyk.. czyli kto? Czyli osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Dietetyk pomaga przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Dietetyk...
Chcesz schudnąć? Więcej? Mniej? To marzenie wielu rodziców. Zaganiani i pochłonięci różnymi obowiązkami z trudem znajdujemy ten wymarzony czas tylko dla siebie, a kiedy wreszcie go mamy zwykle najchętniej padlibyśmy na łóżko i po prostu się wyspali. A co ze sportem? Zwykle...
Rankiem staramy się szybko uporać ze śniadaniem dziecka i często zapominamy o własnym posiłku. Potem szybko przyrządzamy obiad dla całej rodziny i często jest to jedyny pożywny i pełnowartościowy posiłek jaki udaje nam się w spokoju zjeść w ciągu dnia. Dobrze jest kiedy...