Odpowiednio zbilansowana dieta to taka, która zawiera witaminy i składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętamy o tym , aby spożywać cenne dla nas witaminy oraz, aby nie dostarczać zbyt dużej ilości soli....
Funkcje potasu w organizmie Potas rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. Dostarcza komórkom składniki odżywcze, a także pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Uczestniczy w procesie spalania białek i węglowodanów, a także pobudza wydzielanie insuliny....
Jak wynika z raportu „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS)”, opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny, już co czwarty Polak ocenia swoje zdrowie na wysokim poziomie. Co trzeci ankietowany nie uważa,...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Metod szybkiego pozbycia się nadmiaru kilogramów w inetrnecie znajdziemy wiele: czy to diety oparte na szczególnych produktach, diety sokowe, owocowe, czy też propozycje głodówek, spożycie większych ilości błonnika, mniejszej ilości tłuszczu, większej ilości białka. Można się zagubić! Warto...
Kobieta w ciąży powinna stosować zdrową dietę. Wiele osób uważa, że grzyby się do niej nie zaliczają. Jest to błędne mniemanie, ponieważ posiadają one wiele substancji odżywczych i minerałów potrzebnych w diecie każdego człowieka. Również w czasie ciąży istnieją wskazania...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Te sezonowe owoce są u nas niezwykle popularne na przełomie maja, czerwca, a także w lipcu. Nic dziwnego, ponieważ poza walorami smakowymi są źródłem wielu witamin i minerałów, a także pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Truskawki mogą jednak uczulać i być pryskane chemicznymi środkami i...
Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Już w okresie trwania ciąży możemy działać profilaktycznie i poprzez właściwą dietę przyszłej mamy „zaprogramować” prawidłową pracę układu krążenia, układu nerwowego, a także obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów i otyłości w późniejszym okresie życia dziecka. ...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Na te pytanie odpowie Monika Wójcik, położna i Ambasadorka kampanii społeczno – edukacyjnej „Położna na medal”. Może wydawać się, że w Święta Bożego Narodzenia kobieta w ciąży jest w o wiele lepszej sytuacji niż ta, która już urodziła i karmi piersią. To błąd....
Kawa, często nazywana jest napojem bogów. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Kawa zachwyca smakiem i aromatem, lubimy jej pobudzające działanie. Dlaczego? Co takiego sprawia, że niekiedy czujemy, że kawa to nasza ostatnia deska ratunku w jasnym myśleniu i efektywnym działaniu? A jej...
My kobiety uwielbiamy testować nowości kosmetyczne i nie możemy się oprzeć zakupieniu kolejnego balsamu do ciała czy kremu do rąk, mimo że w domu mamy jeszcze zapas. Często jednak takie zakupy są nieprzemyślane i okazuje się, że kupiony przez nas kosmetyk...