Zupa wiosenna – nasz wybór
Opublikowany przez:
Mela134
Jak wykorzystać zdrowe warzywa, a szczególnie te sezonowe? Z pewnością najlepiej jako rozmaite wiosenne sałatki. Jednak również dobrze sprawdzą się w wiosennych zupach koniecznie przyprawionych świeżymi ziołami.
Zupa warzywna ze szczypiorkiem
Składniki:
- 1 cebula
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 koper włoski
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 listki laurowe
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Kostka bulionowa warzywna
- Pomidory z puszki
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Zeszklij na oleju posiekaną cebulę. Dodaj półplasterki pora rozdrobnione: Pietuszkę, marchewkę ziemniaki i koper włoski. Smaż, aż warzywa zmiękną.
- Zalej litrem wody i dodaj kostkę bulionową.
- Zrób bouquet garni. Weź tymianek, natkę, listki laurowe, zwiąż i dodaj do zupy.
- Dodaj pomidory z puszki i gotuj ok. 30 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie usuń bouquet garni, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj posypaną listkami kopru włoskiego i posiekanym szczypiorkiem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zdrowe przekąski dla dzieci – przepisy SMACZNE i
SPRAWDZONE>>
Schabowe i mielone – nowe pomysły>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora