ZUPA ZIEMNIACZANA Z JABŁKAMI
Składniki:
2 łyżeczki mąki,
2 łyżeczki masła,
3 szklanki domowego bulion warzywnego,
2 łyżeczki musu jabłkowego,
2 ziemniaki,
szczypta cynamonu,
szczypta imbiru,
szklanka mleka,
Przygotowanie:
Podgrzej masło i dodaj do niego mąkę. Mieszaj dodając bulion i pozostałe składniki (z wyjątkiem mleka). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na mniejszym ogniu. Zmiksuj, a przed podaniem dodaj mleko.
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ
2 szklanki kaszy jaglanej,
3 szklanki wody,
500 – 600 g pieczarek,
2/3 szklanki płatków owsianych,
1 pęczek natki pietruszki,
4 duże cebule,
5 łyżek oleju,
sól lub,
olej lub oliwa do smażenia,
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę. Obierz i podsmaż cebulkę. Oczyść i dodaj do cebuli pokrojone pieczarki. Zmiel na drobno płatki owsiane. W misce wyrób masę z kaszy, pieczarek, cebuli i lekko przypraw. Dodaj do masy płatki. Formuj kotlety i upiecz lub usmaż na patelni. Można podawać z ulubionym sosem.