Opublikowany przez: Mela134
Zdrowe obiady@flikr.com/An Mai
Kalafior po grecku
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki.
2. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli.
4. Skrapiamy wodą i oliwą.
5. Dusimy ok. 10 minut.
6. Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w talarki.
7. Wszystko oprószamy papryką, solą i kurkumą.
8. Po następnych 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora.
9. Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie posypujemy ziołami (majeranek, oregano, bazylia) a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
10. Dodajemy przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i delikatnie mieszamy oraz dalej dusimy.
11. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Spaghetti z miętowo-pistacjowym sosem
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Makaron ugotować na półtwardo z dodatkiem oliwy
2. Orzeszki lub pestki słonecznika, miętę, natkę, czosnek i oliwę zmiksować.
3. Dodać soku z cytryny.
4. Połączyć gotowe pesto z makaronem
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.